Veselý je z Floridy smutný

Loňský mistr světa Ivan Veselý se z mistrovství světa veteránů v benchpressu na Floridě vrátil zklamaný. Nezvedl základní váhu.

V Orlandu Ivan Veselý z Kladna závodil v kategorii Masters 3 do 125 kilogramů. Doma trénoval. Shyby, kliky na bradlech, úzké úchopy činky. V americkém městě se ubytoval v hotelu Hyatt nedaleko letiště, kde se závodilo.
„Základní váhu 165 kilogramů jsem v tréninku doma normálně dával,“ říká stále smutný Veselý. Problém byl v tom, že byl v Orlandu sám a obléknout si na sebe triko na benchpress není jako vzít si sako a uvázat kravatu. Triko je jako krunýř. „Je tak těsné, že si je na sebe sám neobléknu. Celé mě zpevňuje, pevné vlákno mě drží pohromadě a pustí mě k větším výkonům,“ vysvětluje silák.
Do trika ho navlékli soupeři. „Ale nějak to blbě pootočili, nepasovalo to,“ říká Veselý. Triko ho posunulo z osy, jako by do něj zavál vítr od Atlantiku.

„Nikdy se mi nestalo, že bych nezvedl základ.“

Na třetí pokus si naložil činku, vážící 166,5 kilogramu. „Myslel jsem si, že se už tričko srovnalo. Ale stalo se to samé. Nešel jsem v ideální ose vytlačení činky. Zvedat ji musím rovnoměrně. Já jsem jednou rukou vyjel výš a tu druhou podle pravidel nesmím dotlačit,“ komentoval výkon. Veselému se jedna ruk „předběhla“ a rovnováhu už při výtlaku činky nenašel.
Proč si tedy nedal nižší základ?
„Byl jsem si jistý, že to zvednu. Kdybych si dal základ například sto třicet kilo, tak jsem jej mohl zvednout jenom tak v bavlněném tričku a měl bych alespoň zapsaný výkon. Nikdy se mi nestalo, že bych nezvedl základ,“ říká.
V Atlantiku se na Floridě nevykoupal, chtěl vidět slavný mys Canaveral odkud startují vesmírné lodi. Nestihl to. Ale prohlédl si filmová studia Universal a na krokodýlí farmě viděl přírodní zázrak: bílého krokodýla!
Na podzim je ve francouzském městečku Hagolange mistrovství Evropy. Ivan Veselý by tam nechtěl chybět. Do trika ho tam totiž může navléknout jeho syn Ivan, který pocestuje s ním.