Vesmírná stanice ISS přechází z Windows na Linux. Kvůli spolehlivosti

Mezinárodní vesmírná stanice ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Zdroj: CTK

Počítače na palubě mezinárodní vesmírné stanice ISS přejdou kvůli větší spolehlivosti z Windows XP na Linux. Oznámila to Organizace pro spojený vesmír, který spolu s NASA spravuje počítače na palubě ISS.

„Přenesli jsme klíčové funkce z Windows na Linux, protože potřebuje operační systém, který je stabilní a spolehlivý,“ uvedla organizace. Na Linux přejdou „desítky notebooků“, na palubě vesmírné stanice tak podle serveru Extremetech.com nezůstane jediné zařízení, které by využívalo Windows. Linux už totiž využívají i další přístroje v ISS.

Podle Organizace pro spojený vesmír je výhodou Linuxu i to, že si jej výzkumníci mohou přizpůsobit. „Pokud potřebujeme něco opravit nebo upravit, tak můžeme,“ vysvětlil programátor Keith Chuvala. Dalším plusem je i odolnost Linuxu vůči počítačovým virům. S těmi se už ISS potýkala. V roce 2008 si s sebou ruský kosmonaut vzal na palubu zavirovaný notebook, který následně „nakazil“ další přístroje.

Nový a pro některé uživatele neobvyklý operační systém se budou muset příští obyvatelé stanice naučit ovládat. Všichni kosmonauti by měli projít školením přímo v Linux Foundation.

Linux pohání i řadu dalších vědeckých projektů. Operační systém s tučňákem ve znaku používá například urychlovač částic organizace CERN, NASA či soukromý vesmírný projekt SpaceX.