Vést Ostravu je pro Šmejkala výzva

Po sezoně převzal tým ostravských volejbalistů nový kouč Zdeněk Šmejkal. A chtěl by ho vrátit zpět na medailové pozice.

Volejbalisté DHL Ostrava patří v posledních letech k absolutní špičce českého volejbalu. A tak, když tým loni skončil až pátý, rozhodlo se vedení hned po sezoně vyměnit trenéra Jaroslava Tomáše. Výběrové řízení vyhrál Zdeněk Šmejkal, který do Ostravy přišel z Benátek nad Jizerou. „Ostrava je pro každého trenéra výzva a jinak to není ani u mě. V Benátkách chtěli, abych u nich pokračoval, ale nabídka DHL se neodmítá. Klub je na mnohem profesio-nálnější úrovni a navíc bych chtěl Ostravu vrátit na místa, která jí patří. Tedy na medailové pozice,“ přeje si Šmejkal.

Burrow měl velké nároky

Nový kouč Ostravy má zkušenosti i ze zahraničí. Sedm let strávil v Rakousku v týmu Union Arbesbach. „Přišel jsem do klubu, když hrál zhruba na úrovni našeho krajského přeboru. S týmem jsem se nakonec probojoval až do nejvyšší rakouské soutěže,“ zavzpomínal Šmejkal. V novém působišti mu bude chybět bývalý kapitán Ostravy Juraj Zaťko, který v DHL plnil úlohu nahrávače a řídil celou hru moravského týmu. Zaťko odešel do kádru německého mistra Friedrichshafenu.
„Juraje jsem v týmu chtěl, ale nedá se nic dělat,“ posteskl si Šmejkal. Z týmu odešel také druhý nahrávač Matěj Štika. „Toho jsem vůbec neznal. Ale vím, že když loni Juraj nemohl nahrávat, tak se mu ho nepovedlo ani z části nahradit,“ řekl nový trenér Ostravy. V kádru chybí i blokař Martin Klepal. „Měl odejít do Polska, ale nějak mu to nevyšlo. Mezitím jsme na jeho post získali jiného hráče a na Martina už bohužel nezbývají peníze,“ uvedl Šmejkal. Tým ale jen neoslaboval. Na post nahrávače přišli Zdeněk Haník mladší a juniorský reprezentant Jiří Chochlík. Blok by měl posílit Vladimír Sobotka a z Kataru se vrátil přihrávající smečař Aleš Správka. „Tým se nakonec pěkně poskládal. Ze začátku to vypadalo, že sezonu odehrajeme jen s mladými hráči, teď to na papíře vypadá, že bychom mohli být silní,“ popsal kádr Šmejkal. Klub jednal i o příchodu Američana Ryana Burrowa, který v sezoně 2005/2006 získal s DHL mistrovský titul a zahrál si Ligu mistrů. „Nevyšlo to. Chtěl docela dost peněz. A zas až takový špičkový hráč to není,“ prohlásil Šmejkal. Ten by v nové sezoně chtěl dávat více šancí mladým. „V kritických momentech, kdy mladí museli hrát, to neunesli. Proto bych chtěl letos v průběhu sezony nasazovat i kluky, co nebudou v základní sestavě,“ prohlásil Šmejkal.

Zápasy s Poláky

Tým se už připravuje na novou sezonu. Konec července strávil na soustředění ve Slavkově. „Zaměřili jsme se na kondici. Od 2. srpna pak budeme v Ostravě na hale, kde se už hráči potkají i s míčem,“ nastínil nejbližší dny Šmejkal. Ostravu čeká rovněž řada přípravných utkání. „Chceme hledat kvalitní soupeře hlavně v Polsku. Domácích zápasů si dost užijeme v extralize,“ oznámil na závěr Šmejkal.