Více než čtvrtina dospělých Čechů sází na internetu

online sázení (ilustrační foto)

online sázení (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Celkem 27 procent dospělých Čechů sází přes internet, z toho 18 procent využívá české sázkové weby a zbylých devět procent i zahraniční. Tvrdí to průzkum sdružení CZ.NIC. Přes internet prý častěji sází muži než ženy, nejčastěji pak mladí respondenti do 29 let. Sázení přes internet roste s rostoucím dosaženým vzděláním a příjmy a naopak klesá s rostoucím věkem.

S cenzurou internetových stránek kvůli hazardu souhlasí 32 procent respondentů. Pro cenzuru jsou přitom častěji ženy, nejvíce pak respondenti ve věku 40 až 49 let, se středoškolským vzděláním a nižšími příjmy. Celkem 86 procentům dotázaných by vadilo zdražení přístupu k internetu kvůli blokování internetových stránek. Náklady spojení s blokováním by měl podle třetiny dotázaných platit stát a další třetina by je nechala na poskytovatelích připojení.

CZ.NIC se v poslední době staví proti blokování internetových stránek, se kterým počítá návrh zákona o hazardu, který má ve středu schvalovat Senát. V rámci iniciativy „Přichází cenzor“ hlasovalo na internetu 16.000 lidí, z toho téměř 98 procent bylo proti blokování. Iniciativa upozorňuje na snadnou možnost obejít blokované stránky i na odhadované náklady poskytovatelů připojení související s blokováním v řádu miliard korun.