VIDEO: Britové zalétali jednomístnou „kachničku“

Ze záletu letadla e-GO

Ze záletu letadla e-GO Zdroj: e-goaeroplanes.com

Jako o prvním britském letadle vyrobeném po dlouhých letech na ostrovní půdě se mluví o pozoruhodném stroji e-GO, který se na konci října vznesl k zalétávacímu a předváděcímu letu z letiště Tibenham v Norfolku.

Jednomístné letadlo typu „kachna (výškový stabilizátor je před křídlem, nikoli jako jedna z ocasních ploch – pozn. red) od firmy e-GO, které bude stát kolem 50 tisíc liber (asi 1,5 milionu korun) by mělo zaplnit mezeru, která je na leteckém trhu mezi ultralehkými a lehkými letadly.

Letoun vyrobený z nejmodernějších kompozitových materiálů má rozpětí křídel necelých osm metrů a plně naložený neváží ani 250 kilogramů. Díky tomu jej může pohánět lehký rotační motor Rotron, který pracuje na Wankelově principu (rotační píst) a má výkon 30 koní. Velkou předností pohonné jednotky je její hmotnost a minimální vibrace.

Letoun e-GO dosáhne rychlosti 177 km/h a jeho dostup je 3000 metrů. Spotřebuje 6,5 litrů paliva na hodinu a ke startu a přistání mu stačí třísetmetrová travnatá dráha, přičemž od země se odlepí už na 150 metrech.

Zalétávací pilot Keith Dennison i celý konstruční tým byli prvními lety nadšeni.