Vietnamci slaví nečekaný úspěch s homosexuálním sitcomem

Nečekanou senzací se na internetovém serveru YouTube stal první vietnamský homosexuální sitcom, které nasbíral miliony zhlédnutí. Homosexualita byla ve Vietnamu svého času považována za společenské zlo, a tak úspěch nízkorozpočtového seriálu My Best Gay Friends (Moji nejlepší gay-přátelé) o třech lidech sdílejících byt v Ho Či Minově Městě zaskočil dokonce i jeho tvůrce.

„Myslel jsem, že to bude zajímat jen vietnamskou komunitu gayů, ale doneslo se nám, že na to koukají rodiče a prarodiče, celé rodiny, užívají si to a čekají na další epizody,“ řekl agentuře AFP Huynh Nguyen Dang Khoa, který v seriálu také hraje.

Od odstěhování z domu, přes práci, až po problémy se vztahy sleduje seriál život typicky rozpolcených dvacetiletých lidí ve Vietnamu. Ale postavy jsou převážně lesby, gayové, bisexuálové nebo transsexuálové. Khoa se rozhodl seriál začít točit poté, co se doslechl o bizarních, ale často velmi zábavných situacích, do kterých se jeho blízký přítel - v seriálu rovněž hraje - dostal poté, co se rozhodl přihlásit ke své orientaci a začít žít otevřeně homosexuální život.

Ukázka z vietnamského sitcomu

Natáčení s chudým rozpočtem

„Neměli jsme moc peněz, tak každý trochu přispěl - na zařízení a nakupování jídla, když jsme natáčeli celý den,“ dodal Khoa, který při natáčení používá vlastní digitální kameru. Většinu postav hrají jeho přátelé - jak homosexuální, tak heterosexuální. Ale objevila se tu například i Cindy Thai Tai, velmi známá transsexuální zpěvačka, která byla jednou z prvních vietnamských celebrit, jež chirurgicky změnily pohlaví.

„Chtěl jsem lidem ukázat, že homosexuálové mají normální životy plné citů, přátel, rodiny - úplně normální životy,“ řekl dvaadvacetiletý Khoa, který je sám gay.

Ačkoli není nelegální, byla homosexualita ve Vietnamu dlouho tabu. V zemi převažují konfuciánské společenské hodnoty s důrazem na tradici a rodinu. Ale v překvapivém kroku autoritářská vláda loni oznámila, že zvažuje legalizaci manželství osob stejného pohlaví, což je návrh, který před časem získal i podporu ministerstva zdravotnictví. „Lidé stejného pohlaví mají právo na život … na lásku, štěstí a manželství,“ řekl náměstek ministerstva zdravotnictví Nguyen Viet Tien.