Vinecký kostel ukrývá poselství

Cesta ke vzkazu pro příští generace vede ve Vinci přes deset tisíc dřevěných šindelů a pozlacenou věžní makovici.

Věž románského kostela sv. Mikuláše ukrývá od toho- to pondělí vzkaz těm, kdo se v budoucnosti pustí do opra- vy této národní kulturní památky.
„Rekonstrukci šindelové střechy a makovice, ve které jsme objevili schránku, kterou tam uložili řemeslníci při opravě v roce 1957, jsme mohli začít právě díky tomu, že kostel získal minulý rok tento statut. Na opravu za víc než milion korun přispěly stát, kraj i místní úřad. Sami jsme si dosud opravovali jen to nejnutnější,“ říká děkan mladoboleslavského vikariátu Józef Szeliga.
Právě on také sepsal největší část poselství, jež se po vzoru svých předchůdců rozhodli ve Vinci uložit do šedesát centimetrů vysoké věžní makovice.
Kromě informací o vikariátu i obci jsou v novém tubusu uloženy také platné mince, soška Panny Marie a aktuální noviny. Nechybí ani Sedmička. I ta bude jednou přibližovat mladoboleslavské dění.
„Hodně jsem uvažoval, co napsat, aby to bylo zajímavé třeba i za sto let. My jsme se dočetli o lidech z Vince, co nepřežili válku. O kolektivizaci a také o požáru, při němž 9. května 1957 vyhořel zdejší mlýn. Naše svědectví bude snad barvitější,“ říká starosta Vince Vladimír Stěcha.