Víno na oslavě

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Když pořádáme párty nebo posezení s přáteli, je třeba lámat si hlavu nejen s výběrem pokrmů, ale i vín, která se k nim budou hodit.

Červené, bílé, růžové? Sladké, nebo suché? A co k přípitku? Pro sestavení slavnostního menu nemusíte být hned znalcem, ale je dobré znát alespoň základy ze světa vína, minimálně to, k čemu podávat bílá vína, k čemu červená a k čemu dezertní či sladká. Stačí si jen včas vše promyslet a připravit. Jednodušší bude nejprve vybrat jídla a až poté k nim vhodná vína.

Na začátku si připravte plán, jak půjdou vína za sebou. U oslav většinou začínáme přípitkem ve formě sektu, champagne, prosecca, cavy nebo jiného šumivého vína, které musíme řádně vychladit. Špatně vychlazený sekt dovede pokazit start a vrhnout stín i na tu nejdokonalejší oslavu.

Pokud jste zruční, můžete se pokusit i o sabrage. To je neobvyklý způsob otevírání sektů šavlí, který se používá při slavnostních příležitostech, kdy useknete šavlí hrdlo láhve. Bez podrobného prostudování postupu se do něj ale sami nepouštějte. Chce to cvik.

Dodržujte pořadí

Při větším počtu osob je velmi efektní láhev o velikosti Magnum (1,5 l), Jeroboam (3 l) a větší. S velikostí se můžete dostat až na velikost zvanou Nabuchodonosor, což je velikost dvaceti láhví (15 l). Chlazení takto velké láhve a poté podávání vína je však velmi obtížné. Při větším počtu hostů stačí přiměřený počet láhví Magnum, které se i lépe shánějí.

Jelikož se jedná o start oslavy, měli byste toto víno zvolit v suché variantě. Jestli chcete k sektu podávat jahody, pak určitě zvolte sekt polosuchý, který nebude působit ve spojení s jahodou kysele. Dále postupujte v podávání vín v tomto pořadí: bílá vína, růžová, červená, dezertní. Držte se pravidla: suchá před sladkými, mladší před staršími a lehká před těžkými. Chutě vín by měly mít stoupající tendenci.

Ilustrační fotoIlustrační foto

K předkrmům můžete zvolit lehká bílá vína, například Pinot Grigio (Rulandské šedé) nebo Müller Thurgau. K jídlům se smetanovou omáčkou se výborně hodí Chardonnay, k salátům Sauvignon Blanc. Bílé víno obecně podávejte s bílými masy a na začátku oslavy.

Červené víno servírujte k červeným masům a většinou v druhé polovině menu nebo párty. Velmi kořeněná jídla jdou dohromady s těžkými červenými víny typu Shiraz. Vepřové a jehněčí maso podávejte s Merlotem nebo Modrým Portugalem, který je jemný a lehký. Ke steaku popíjejte Cabernet Sauvignon, může být i barriquový. K pizze a burgeru zkuste Chianti, které postačí v základu. Nebo můžete zkusit i Beaujolais.

Sladká tečka

Nebojte se víno podávat i k dezertům. Ty přece nemusí být vždy jen ke kávě nebo čaji. Když vyberete to správné víno, posune je do netušených gurmánských výšin. Ke krémovým a vanilkovým dezertům podávejte sladké bílé.

Vyzkoušejte také ledové víno nebo výběr z hroznů z odrůdy Riesling, polosladké Champagne či jiný sekt. Ovocné a kořeněné dezerty (např. skořicové) kombinujte s bílými sladkými s lehkou kořenitostí, jako je třeba slámový Tramín či francouzský Sauternes. K tomuto typu dezertu ale můžete vyzkoušet i sladké růžové šumivé. Karamelové a čokoládové těžší dezerty párujte se sladkými červenými víny: portským, Rulandským modrým ve výběru z bobulí a podobně. Ani u sladkých vín nezapomeňte na správnou teplotu podávání. U ledových a slámových vín by se měla pohybovat okolo 8 °C. Portské víno podávejte při teplotě 15 až 18 °C.

Ilustrační fotoIlustrační foto

Po dezertu můžete opět podávat šumivá vína. Později pak digestiv. Pokud chcete zůstat ve vinném tématu, zvolte například Grappu.

Když se přesto v tomto základu ztrácíte, moje rada zní, že s láhví Champagne, Rulandského šedého a dobrého Pinot Noir nemůžete nikdy sáhnout vedle.

Tip na závěr

Celou párty můžete vylepšit dalšími vinnými atrakcemi kromě již zmíněné sabrage. Dobrá párty zábava je například podpis všech účastníků na láhev Champagne speciálním fixem na archivní vína. Láhev můžete poté otevřít na dalším výročí. Velmi efektní jsou i zamražené živé květy v kostkách ledu, kterými chladíte sekt v chladiči. Ať už je ale vaše oslava k jakékoli příležitosti, přeji vám šťastnou ruku při výběru vín!

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.