Virtuální operátoři mají v Česku už více než milion zákazníků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Počet zákazníků virtuálních operátorů v Česku nadále roste, aktuálně už přesáhl jeden milion. Z celkových 14 milionů aktivních SIM karet tak virtuálové obsluhují zhruba sedm procent trhu.

Největším virtuálním operátorem zůstává nejstarší Bleskmobil se 350 tisíci klientů. Na druhé místo se dostal Tesco Mobile, který nedávno ohlásil prolomení hranice 200 tisíc zákazníků. Oba tito operátoři působí v síti O2.

Největším virtuálem v síti T-Mobilu a celkově třetím na trhu je Mobil.cz, který poskytuje služby 150 tisícům zákazníků. K hranici 100 tisíc klientů se blíží velkoobchodní platforma GTS Czech, která od loňského listopadu patří Deutsche Telekomu – matce českého T-Mobilu, a služby tak logicky poskytuje v jeho síti.

Největším virtuálem v síti Vodafonu (celkově 5. místo) je Sazkamobil, který nedávno oznámil získání 85 tisíc zákazníků.

Top 5 virtuálních operátorů podle počtu zákazníků
Virtuální operátorPočet zákazníkůVyužívá síť
1. Bleskmobil350 000 O2
2. Tesco Mobile200 000 O2
3. Mobil.cz150 000 T-Mobile
4. GTS Czech100 000 T-Mobile
5. Sazkamobil85 000 Vodafone

dTest: Polovina operátorů ignoruje nový občanský zákoník

Polovina tuzemských operátorů ve svých smluvních podmínkách ignoruje nový občanský zákoník. Odkazují na neplatnou právní úpravu nebo v podmínkách skrývají smluvní pokuty. Uvedla to spotřebitelská organizace dTest, která prověřovala smlouvy více než 60 operátorů. Nedostatky našel dTest hlavně u virtuálních operátorů.

Když jsme v únoru prověřovali e-shopy, které byly plné nerelevantních odkazů, bylo to poměrně krátce po nabytí účinnosti nové legislativy a prodlení se dalo pochopit. Po osmi měsících lze ale tento stav těžko omlouvat. Obchodní podmínky a ceníky mění operátoři velmi rychle, ale jejich kvalita není valná,“ uvedl právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Tesco Mobile představuje novou revoluční službu pro své zákazníky