Virtuální operátoři zlevňují, ceny klesly až o polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hynek Glos/Euro

Ceny volání u virtuálních operátorů klesly až o 50 procent a začínají na zhruba jedné koruně za minutu. První tuzemský virtuální operátor Blesk mobil od vstupu na trh před rokem a půl nabízí volání za 2,5 koruny za minutu.

Operátor Mobil od ČEZ přišel v dubnu se snížením ceny svého balíčku Volám občas na polovinu. Balíček, který je ale časově omezený, nabídne kromě neomezeného volání v síti ČEZ zdarma také 100 volných minut za 100 Kč namísto 200 Kč. Minuta volání do všech sítí tedy vyjde na jednu korunu.

Brněnský virtuál 99mobile zase přišel s výhodnějším účtováním po vteřinách po první provolané minutě a také zákazníkům navýšil objemy stahovaných dat až o polovinu.

Před nedávnem nabídl jeden z největších virtuálních operátorů Tesco Mobile snížení ceny volání do ostatních sítí na 1,25 Kč za minutu. Uživatel karty Tesco Clubcard se na ni dostane díky dvojnásobnému navýšení kreditu při každém dobití. Operátor rovněž v dubnu rozdává poukázky na nákup SIM karty s kreditem 150 Kč za cenu 75 Kč. Podmínkou získání kuponu je útrata v Tesku alespoň 200 Kč.

Snížení cen přichystal i T-Mobile u své značky Kaktus, která během půl roku získala 35.000 zákazníků. Od dubna snížil základní cenu volání za minutu z 2,90 Kč na 2,50 Kč a v průběhu tohoto měsíce přidá dvě minuty navíc do nejmenšího balíčku volání. Minutová sazba v největším balíčku zůstává 1,50 Kč.

V Česku působí přes 50 virtuálních operátorů, kteří dohromady obsluhují asi pět procent čtrnáctimilionového trhu. Největší podíl mají virtuální operátoři v síti Telefóniky.