Vnitro vinilo IT firmu z podvodu. Ta nyní žádá odškodné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Ostravská společnost ha-vel internet žaluje ministerstvo vnitra o 5,5 milionu korun odškodného. Chce ho jako náhradu za trestní oznámení, které ministerstvo na společnost na jaře podalo kvůli zakázce na připojení policejních služeben k internetu. Úřad tehdy případ předal protikorupčním detektivům, policie ale nic kriminálního nezjistila. Napsaly to Hospodářské noviny.

Podle ministerstva se společnost zavázala, že zajistí technologii o frekvenčním pásmu 10,5 GHz, případně bezdrátovou technologii ve frekvenčním pásmu 17 GHz. Místo toho použila bezdrátovou přístupovou technologii ve frekvenčním pásmu 5 GHz. Podle vnitra jde o negarantovanou Wi-Fi technologii, která nedostačuje. Náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Jaroslav Strouhal na jaře uvedl, že se společnost mohla dopustit podvodu nebo porušení cizích práv.

V zakázce zhruba za 10,3 milionu jde o připojení 50 policejních služeben na Moravě a Vysočině, píšou Hospodářské noviny. Podle jednatele společnosti Pavla Halfara jsou služby dodávány přesně tak, jak byly specifikovány ve veřejné zakázce. Závazek k připojení přes určitý typ technologie firma nedala, tvrdí Halfar. Firma ha-vel internet začala policisty připojovat k internetu od ledna, podání trestního oznámení oznámilo ministerstvo vnitra v polovině dubna.

Policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality ale vyšetřovací spis v polovině července založil do archivu. „Šetřením nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byl spáchán trestný čin, přestupek či jiný správní delikt,“ napsali policisté. Ministerstvo proti tomu podalo stížnost ke státnímu zastupitelství. „Mimo jiné i proto, že policie nesdělila, proč došla k takovému závěru,“ řekl deníku náměstek Strouhal.

Společnost ha-vel internet působí v oblasti telekomunikačních služeb od roku 1996. Zaměstnává zhruba 60 lidí. K zákazníkům firmy patří podle jejího webu například ministerstvo financí, Celní správa ČR či Státní tiskárna cenin.