Vodafone do března zvýšil zisk o třetinu na 276 milionů korun

Vodafone (ilustrační foto)

Vodafone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Marcos Morales via Flickr

Mobilní operátor Vodafone zvýšil ve fiskálním roce končícím loni v březnu čistý zisk o třetinu na 276 milionů korun. Tržby ale klesly o tři procenta na 13,2 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Ze zisku firma nevyplatí dividendu. Za posledních pět čtvrtletí do konce loňského roku firma zvýšila počet zákazníků o 200 tisíc na zhruba 3,4 milionu. Spotřeba dat se loni zvýšila o 117 procent.

Firma v současnosti pokrývá rychlou mobilní sítí LTE 97 procent populace, což je nejvíce ze všech operátorů. Část pokrytí ale zajišťuje prostřednictvím frekvencí v pásmu 900 MHz původně určených pro síť GSM. Jejich použití ale ČTÚ nezapočítává v rámci plnění podmínek předloňské aukce kmitočtů. Podle regulátora mohou operátoři k plnění rozvojových kritérií využít jen pásma 800, 1800 a 2600 MHz, kterých se aukce týkala.

„Pokud nám ČTÚ využití pásma 900 MHz pro LTE neuzná, pokrýváme jen devět z 32 okresů, O2 má 26 a T-Mobile 22. To si vyžádá dodatečné investice, které jsme mohli směřovat jinam,“ uvedl generální ředitel Baleš Šarma. Vodafonu se také nelíbí, že O2 a T-Mobile staví LTE společně, stěžoval si kvůli tomu i Evropské komisi. „Budeme proti tomu nadále bojovat, protože to omezuje konkurenční prostředí a znevýhodňuje nás to vůči konkurenci,“ dodal Šarma.

Firma na rozdíl od konkurenčních operátorů nechystá spuštění služby internetové televize, kterou O2 provozuje pod názvem O2 TV a T-Mobile její spuštění chystá na první pololetí letošního roku.