Vodafone na podzim spustí internet věcí. Má odečítat energie nebo měřit dopravu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Vodafone
2
Fotogalerie

Mobilní operátor Vodafone letos na podzim pokryje Česko sítí pro tzv. internet věcí (IoT) a zároveň zahájí její komerční provoz. V současnosti síť testuje v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích. Internet věcí umožňuje například dálkové odečty energií, měření v dopravě či automatizaci budov i průmyslu.

V rámci skupiny Vodafone se Česká republika zařadí vedle Španělska a Nizozemska mezi první evropské země, které budou komunikační technologii NB-IoT komerčně nabízet zákazníkům.

Na technickém zajištění síťové infrastruktury pro první fázi pilotního testování spolupracoval Vodafone se společností Huawei.

"Jako první nabídneme službu NB-IoT firemním zákazníkům, kteří již využívají nebo využijí globální IoT platformu Vodafonu a IoT SIM. V praxi to bude znamenat, že partnerům dodáme konektivitu k zařízení, které si sami vyrobí a následně uvedou na trh," uvedl obchodní ředitel pro firemní zákazníky společnosti Michal Müller.

NB-IoT je technologie podobná LTE. Podporuje jí více než 40 největších světových telekomunikačních operátorů. Sítě mají zajistit mimo jiné masivní nasazení i několika milionů zařízení, velmi nízkou spotřebu elektrické energie, levný telekomunikační hardware a nenáročný přenos dat.

Podobnou technologii zatím v tuzemsku konkurence nenabízí. T-Mobile spolupracuje na budování sítě pro internet věcí se společností Sigfox, vlastní síť budují i České Radiokomunikace.