Vodafone zažaloval O2 kvůli rychlým sítím, žádá stovky milionů

Vodafone (ilustrační foto)

Vodafone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Marcos Morales via Flickr

Mobilní operátor Vodafone zažaloval konkurenční O2 Czech Republic o 385 milionů korun. Podle něj zneužívá dominantní postavení na českém trhu pevného vysokorychlostního internetu. Firma O2 podle žaloby u Městského soudu v Praze Vodafonu účtovala neodůvodněně vysoké velkoobchodní ceny za přípojky xDSL. O2 považuje žalobu za neoprávněnou a spekulativní.

O2 v České republice poskytuje přes 80 procent xDSL připojení. Postup O2 údajně znemožnil Vodafonu nabízet jednotlivcům i firemním zákazníkům pevné připojení k vysokorychlostnímu internetu za ceny, kterými by mohl O2 konkurovat. Tím došlo k omezení možnosti volby na straně zákazníků a zpomalení zdravého vývoje vysokorychlostního internetu v České republice.

O2 zatím žalobu neobdržela. „Vodafone nám zaslal před týdnem stručnou výzvu, ať zaplatíme do jednoho týdne smyšlenou částku 385 milionů, aniž vysvětluje jakýkoli mechanismus výpočtu. Navíc u takto vysokého nároku se složitým mechanismem vzniku a výpočtu se nedá aplikovat stejná lhůta jako u dlužné faktury za telefon nebo za plyn. Podání žaloby pouhý týden po doručení stručného dopisu ukazuje, že se jedná o uměle vykonstruovanou kauzu,“ reagoval mluvčí O2 Martin Žabka.

Přišli jsme o zákazníky, tvrdí Vodafone

V důsledku praktik O2 podle žaloby Vodafone přišel o stávající a potenciální zákazníky, protože měl omezené možnosti rozvíjet svou nabídku pevných linek. Škoda podle Vodafonu vznikla v letech 2011 až 2014 a dále narůstá o částku více než 100 milionů korun ročně.

„Inovativní digitální služby dostupné za konkurenceschopné ceny jsou naprosto zásadní pro spotřebitele, firmy a celkové zdraví digitální ekonomiky. Protikonkurenční kroky O2 bohužel poškozují české národní zájmy tím, že brání zdravému vývoji českého trhu s vysokorychlostním připojením,“ uvedl generální ředitel Vodafonu Baleš Šarma.

Argumenty Vodafonu jsou podle Žabky postavené na nepodložených úvahách. „Závěr společnosti Vodafone Czech Republic a.s. o jejím neúspěchu se službami xDSL v důsledku působení společnosti O2 je tedy smyšlený a neopírá se o reálné skutečnosti,“ dodal.

O2 se už kvůli xDSL soudila

V minulosti O2 kvůli stlačování marží u xDSL žalovala konkurenční firma Volný. Požadovala celkem čtyři miliardy korun. Pevný internet od O2 využívalo ke konci minulého roku 922 tisíc zákazníků, v samotném čtvrtém čtvrtletí jejich počet vzrostl o 7200.

O2 Czech Republic vlastní skupina PPF. PPF společnost O2 koupila od společnosti Telefónica v roce lednu 2014 za 63,6 miliard Kč a zároveň získala licenci k používání značky O2 v České republice. V současnosti PPF ovládá přes 83 procent O2.