Volejbalové juniorky si zahrají play-off

Po nevydařeném začátku se juniorkám Sokola Frýdek-Místek nakonec podařilo postoupit do bojů o play-off.

Svěřenkyně trenérského dua Pavla Kožucha a Pavly Pavelkové si po nepovedeném vstupu do soutěže zlepšenými výkony ve druhé polovině juniorské extraligy zajistily účast v play-off. „Cílem u mládežnických kategorií je vždycky dostat se do elitní skupiny, ať nejsou problémy se záchranou soutěže. Dostali jsme se do play-off, takže spadnout už nemůžeme. Navíc budeme mít lepší vylosování pro vyřazovací část. Jestli pak družstvo skončí čtvrté nebo páté se moc u mládeže neřeší,“ konstatuje trenér Kožuch.

Přes vydařenou přípravu špatný začátek v soutěži

V létě před sezonou byly mladé Sokolky na soustředění v Kelči u Hranic. „Výborné bylo už to, že s námi byla moje kamarádka, která nám dělá masérku. Navíc hotel, ve kterém jsme se stravovali, patří bývalému volejbalistovi, takže nám vycházeli maximálně vstříc. Na závěr soustředění jsme hráli přátelské utkání proti tamnímu týmu mužů,“ uvádí trenérka Pavelková.
Po soustředění se frýdecko-místecké juniorky zúčastnily třech přípravných turnajů. Na všech obsadily přední příčky. Poté však přišel katastrofální vstup do soutěže. „Prohrály jsme pět úvodních zápasů. Musely jsme si tedy mezi sebou vyříkat určité věci a uvědomit si, že musíme hrát jako tým. Po této rozpravě jsme šly výkonnostně nahoru a nakonec to dotáhly až na druhé místo,“ prozrazuje kapitánka Daniela Pavelková.
Sokolky se potýkají s úzkým kádrem. Některé volejbalistky dokonce pendlují mezi juniorkami a kadetkami. „Vždycky hraje základní šestka a dvě nebo tři hráčky střídají. Když nám některá vypadne ze základu, bývá problém ji nahradit. Nemůžeme se srovnávat s městy jako je Brno nebo Ostrava, která mají daleko širší základnu. Navíc většina tamních holek chodí na sportovní gymnázia, takže trénují i dopoledne,“ vysvětluje Kožuch.

Některé juniorky mají na extraligu dospělých

Podstatou juniorského týmu je především vychovat volejbalistky, které budou nastupovat v nejvyšší soutěži dospělých. Jedna z nich, Tereza Chudobová, však s největší pravděpodobností zamíří do Spojených států, kde bude pokračovat ve studiu.
„Není to žádné upřednostňování amerického vzdělání před českým. Byl to vždycky můj sen žít v Americe, tak doufám, že se mi splní. Alespoň se osamostatním a získám nové životní zkušenosti,“ říká Chudobová.
Ta však není jedinou aspirantkou na českou extraligu. Dres frýdecko-místeckých obléká více talentovaných juniorek. Podle trenéra Kožucha by se do prvního týmu Sokolek mohly pro příští sezonu zapojit dvě nebo tři hráčky. „Myslím, že i další holky, které hrají letos pod mým vedením, by se mohly poprat o místo v sestavě extraligových žen. To, jestli se do týmu dokážou prosadit, bude záležet především na nich,“ zakončil Kožuch.