Vrabčáci cvrlikají už osmnáct let

Jablonečtí Vrabčáci si dali k narozeninám dárek. Vyhráli prestižní mezinárodní soutěž, teď je čeká koncert s Davidem Mattiolim.

Libozvučné písně Vrabčáků poslouchají v Jablonci nad Nisou už několik let. Nejde však o zpěv malých opeřenců, ale o dětský pěvecký sbor. Ten letos dosáhl plnoletosti.
„Jako dárek k narozeninám jsme si přivezli první cenu v kategorii školních pěveckých sborů z mezinárodního festivalu dětského a mládežnického zpěvu v Belgii. Je to prestižní festival s tradicí, pro dětské sbory jeden z nejuznávanějších,“ raduje se sbormistr Pavel Žur.

Soubor založil při Základní škole Mozartova a vede ho dodnes. „Zpočátku jsme měli i osmdesát dětí. S přibývajícím množství povinností, které mám jako ředitel jabloneckého divadla, jsme počet omezili na současných čtyřicet. Byla to cesta k lepšímu, myslím, že se sbor zkvalitnil,“ říká Žur. Sám prý nečekal, že tak dlouho bude soubor řídit. „Chtěl jsem ho někomu předat, ale neviděl jsem nikde svého pokračovatele. Vrabčáky i přípravku Vrabčata vedu dál a stále mi to dělá radost. Děti mi předávají energii,“ vysvětluje sbormistr. Za léta existence soubor spolupracuje se zpěváky nebo muzikanty zvučných jmen. Dlouholetou kamarádkou mladých zpěváků je například Lucie Bílá. Děti ale doprovodily zpěvem i další hvězdy, například operní pěvce Eva Urbanovou, Hristinu Vassilevu nebo Petera Dvorského. Jejich kolegou a doprovázejícím klavíristou je od roku 2000 Petr Hostinský, člen kapely Sto zvířat. „Vrabčáci mají grády. Zažil jsem s nimi tolik pěkných koncertů, dlouholetá spolupráce mě těší. Jsem ale z Pardubic, takže tak často se s nimi nevidím,“ říká Hostinský.

S některými dřívějšími členy Vrabčáků se potkává v hudebním světě i nadále. „Některé vídám v rockových klubech. V pěvecké kariéře pokračuje třeba bývalá členka Kateřina Hořejšová,“ říká Hostinský. Hořejšová je nyní operní zpěvačkou a doprovází na koncertech houslistu Jaroslava Svěceného. Další zpěvačkou, která začínala ve Vrabčácích, je třeba Petra Doubravská, která koncertuje s jazzovou kapelou nebo Marta Kloučková, již mohli vidět diváci v televizní soutěži Superstar. Vrabčáci chystají oslavy svého výročí i v Městském divadle v Jablonci nad Nisou, kde zazpívají na velkém koncertě 13. října. Speciálním hostem bude Davide Mattioli se svojí kapelou.