Vrací se Roden i Vilhemová. V peřině

Písečtí ji uvidí o čtrnáct dní dřív než ostatní. Česká komedie V peřině má 2. června předpremiéru v kině Portyč.

Na rohovém domě na Havlíčkově náměstí září nápis Čistírna peří. Ve dveřích stojí ve světlemodrém plášti Karel Roden (na snímku). Z centra náměstí, ze kterého se stala křižovatka, přijíždí dodávka s nápisem Kachnoservis. Před čistírnou zastavuje a šofér se závozníkem otevírají zadní dveře. Všichni se snaží pochytat kachny, které z auta vybíhají a na zem se snáší bílé peří. Když loni v Písku na Floriánu natáčel režisér František Antonín Brabec hudební komedii V peřině, bylo jen málo lidí, kteří si nechali ujít pohled na filmaře v akci. Písečtí se dostali do blízkosti takových hvězd, jako je Karel Roden, Tatiana Vilhemová nebo Marek Vašut. Někteří si ve snímku dokonce zahráli. Jedním z komparzistů byl i Dušan Kudlička.
„Filmaři nás oslovili v posilovně. Potřebovali silné chlapy, hráli jsme zápasníky, mezi kterými se skrýval zloděj. Scénu jsme jeli několikrát, než byl režisér spokojený a dost jsme se u toho zasmáli,“ vypráví.
S rodinou už se těší na premiéru. Dočká se jí 2. června od pěti hodin a v půl osmé večer v Kině Portyč. Tvůrci se totiž rozhodli představit snímek, který bude mít v českých kinech premiéru 16. června, v Písku o dva týdny dříve. Na natáčení v letním městě a jeho atmosféru vzpomínají dodnes také herci. „Z filmu sálá hodně letní a rozverná nálada, a to proto, že není falešně vyrobená. Takové to léto tenkrát v Písku prostě bylo,“ říká Anna Stropnická, představitelka Bětky, která soupeří s Nikol Moravcovou o Jiřího Mádla.
Na slavnostní předpremiéru 3D filmu se po roce do Písku vrátí nejen ona, ale také Lucie Bílá, F. A. Brabec, Nikol Moravcová, Marek Vašut, Nina Divíšková, představitelé dětských rolí Matěj Převrátil a Amélie Pokorná. Přijede i scénárista Miroslav Adamec a autor hudby a většiny písní ve filmu René Rypar.
Příběh vypráví o jedné čistírně peří na náměstí, kde objevili, jak se zbavit nočních můr z peřin. Se mstivou vykladačkou zlých snů lidé bojují o své sny v normálním i kouzelném světě, který se ukrývá v polštářích a peřinách.
Snímek se odehrává hlavně na Havlíčkově náměstí. Tam ve filmu bydlí všichni obyvatelé městečka. Jako kulisy posloužila další písecká zákoutí, třeba Alšovo náměstí, Masné krámy, Bakaláře, Kamenný most
a promenády kolem řeky Otavy či Zemský hřebčinec. Diváci poznají své město také v pasážích, které se odehrávají v magickém světě snů, v peřinách. Tyto trikové a extrémně náročné části filmu točili před zeleným pozadím a celý svět pak vznikal v počítači. Vstupenky na předpremiéru prvního českého hraného 3D filmu, která bude 2. června, si mohou zájemci koupit v centru kultury - kulturním domě a Kině Portyč.