Vrah s foťákem a bezhlavý muž. Zločiny, které otřásly městem

Pověst Hradce jako klidného místa za poslední dva roky utrpěla. Mohou za to dvě vraždy žen. Zatím nenašli jejich pachatele. Hrůzných zločinů se tady ale stalo víc.

Je čtvrtek 16. září brzy ráno. V Night Clubu 2001 se hádají dvě ženy. Jen sto padesát centimetrů vysoká Ivana Hrabcová neudrží nervy na uzdě a několikrát bodne osmačtyřicetiletou provozní podniku Hanu Kvapilovou. Té nepomůže ani převoz do nemocnice vzdálené pouze několik stovek metrů a umírá. Třiadvacetiletá žena podezřelá z vraždy z místa okamžitě mizí.

To bylo před měsícem, a přestože mají policisté její fotografii a poměrně přesný popis, ženu ještě nechytili. Vyšetřovatelé předpokládají, že se může pohybovat po celé České republice. Kriminalisté nevylučují ani to, že by mohla být v Rakousku, v některém nočním klubu. „Hledaná Ivana Hrabcová může také pobývat u některého svého zákazníka doma,“ říká policejní mluvčí Jiří Matzner.

Vraha stále neznají

Zatímco v případě vraždy v nočním klubu mají policisté o pachatelce téměř jasno, u dva roky starého případu Soni Illeové zatím nepomohl ani odběr 164 vzorků DNA. „Zajištěné stopy stále porovnáváme se stopami z neobjasněných trestných činů a profily DNA známých pachatelů. Je otázkou času, kdy vrah uvízne ve stále se rozšiřujícím sítu prověřovaných osob,“ ujišťuje Jiří Matzner.

Hradečáky případ, který se stal před dvěma roky před Vánoci, šokoval hlavně kvůli tomu, že se žena ztratila z jednoho z nejnavštěvovanějších podniků v centru města. V Paradise Clubu tehdy nechala kabát a kabelku se všemi doklady, penězi i mobilem.

Tělo Illeové objevil až 1. března loňského roku rybář v řece Nežárce v takzvané Vodičkově tůni. Mladá žena byla nahá a ruce měla svázané za zády hnědou lepicí páskou. Podle soudního lékaře se utopila.
„S tím, že vrah Soni je stále na svobodě, se smiřuji špatně. Nejen já, ale celá rodina, už by ho ráda viděla za mřížemi. Stále věřím, že vraha dopadnou a po zásluze potrestají,“ říká manžel mrtvé Karel Ille. Od začátku, kdy byla jeho žena pohřešovaná, se snažil na případ upozornit. Vytvořil webové stránky a aktivně žádal o pomoc svědky, kteří mohli něco vidět. Jak ale sám říká, často se setkal s negativní reakcí okolí. „Kdykoliv něco podniknu, okamžitě se najdou kritici, kteří v mém chování vidí jen snahu o osobní zviditelnění,“ tvrdí Ille.

Mrtvou ženu si vrah fotil

Bestiální vraždy se jinak poklidnému Hradci nevyhýbaly podle bývalého velitele kriminální policie Pavla Prýgla ani v devadesátých letech. Brutalita s jakou zavraždil Hanu Skýpalovou její zfetovaný manžel, překvapila i policisty.

Muže před šestnácti lety honili autem kvůli rychlé jízdě a drogám. Podle registrační značky si vyhledali majitele, a když do jeho bytu dorazili, našli mrtvou ženu.

„Vypadalo to tam jak z hororu. Všude krev, a navíc jsme přišli na to, že si vrah manželku fotil polaroidem,“ vypráví Prýgl. Podle jeho slov musela oběť před smrtí velmi trpět, muž ji nejen bodal, ale také tloukl.
Policisté pachatele znali. Krátce před zločinem už totiž seděl ve vazbě s dalšími kumpány kvůli podezření ze znásilnění několika žen. Oběti ale postupně výpovědi stahovaly, a muž nakonec vyvázl.

Hádka mafiánů

Ohořelé torzo lidského těla bez hlavy a končetin našli kriminalisté v únoru před patnácti lety mezi vesnicemi Světce a Březina. Ke zjištění jména oběti pomohla vyšetřovatelům náhoda. Na zamrzlé řece Želivce pod dálničním mostem našly děti za krátkou dobu igelitovou tašku s uřezanýma lidskýma rukama. „Díky tomu jsme zjistili, že jde o člověka z podsvětí, a během několika měsíců jsme našli i vraha,“ vypráví Prýgl. Nakonec se ukázalo, že se mafiáni nepohodli. Vrah obešel auto, vytáhl z kufru pistoli a střelil parťáka zezadu do hlavy. Tělo znetvořil, aby znesnadnil identifikaci.

Smrt pro dvacet tisíc

Doživotí za osminásobnou vraždu dostali manželé Dana a Jaroslav Stodolovi. Jejich řádění neunikla osmasedmdesátiletá Marie Čondlová z Kardašovy Řečice. Dana Stodolová se k ní v září před osmi lety vnutila s přesvědčivou historkou, že jí povodně v Praze zničily byt. Když ji ale důchodkyně přistihla, jak prohledává dům, neváhala vraždit.

Svoji oběť přivázala ke křeslu, dvakrát ji uhodila válečkem a poté čtyřikrát bodla do srdce. „Měli jsme podezření, že na místě byli spolu s manželem. To kvůli neobvykle vedeným ranám, ale nepodařilo se to prokázat,“ vzpomíná Pavel Prýgl.

Marie Čondlová zemřela kvůli dvaceti tisícům korun.