Vrah zastřelil bývalého šéfa hospodářské kriminálky

Brněnští kriminalisté vyšetřují závažný zločin, ke kterému došlo v pondělí 14. června večer v brněnském Žebětíně. Muž tam samopalem zastřelil bývalého šéfa hospodářské kriminálky.

K mimořádně závažnému trestnému činu došlo v brněnské městské části Brno-Žebětín. Kdosi tam zastřelil muže, který pracoval u policie na pozici šéfa hospodářské kriminálky. Podle informací televize Prima jde o pětačtyřicetiletého Michala Tofla. Dvě kulky ho zasáhly do hlavy.

Střelec zůstává pro kriminalisty neznámý, přesto případ zůstává zahalen rouškou tajemství. „Terčem útoku zatím neznámého pachatele se stal řidič stříbrného osobního automobilu Audi A5. Řidič projíždějícího auta, který má v lokalitě trvalé bydliště, na místě na následky střelných zranění zemřel,“ potvrdil Sedmičce brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Na místě činu začal okamžitě pracovat zvláštní policejní tým, v němž pracovaly desítky policistů. „K pátrání po pachateli využívali policisté i vrtulník s termovizí. Speciální tým po zadokumentování případu intenzivně pracuje na jeho objasnění. V první fázi případu kriminalisté především zajistili a zadokumentovali stopy, získali i řadu svědectví z blízkého okolí. Rovněž vyslechli desítky svědků,“ uvedl Malášek.

Podle dostupných informací si vrah na oběť počkal před jejím domem. Jakmile Tofl přiížděl večer domů, pachatel maskovaný kuklou vytáhl samopal. Lidé slyšeli tři výstřely. Dva zasáhly Tofla přímo do hlavy. Poté vrah zmizel neznámo kam.

Michal Tofl, který pracoval na oddělení hospodářské kriminality, figuroval i v kauze zmanipulovaných konkurzů ústeckého soudce Jiřího Berky. Spolupracoval i s bývalou konkurzní správkyní Zbrojovky Brno Ilonou Strmiskovou.

Kriminalisté zatím neznají motiv činu. Mohly za ním stát Toflovy podnikatelské aktivity.

Bývalý policista, který od kriminálky odešel před pěti lety, rovněž kandidoval v červnových volbách do Poslanecké sněmovny za Stranu práv občanů – Zemanovci. Na kandidátce měl devatenácté místo.

Lídra jihomoravské kandidátky Mariána Keremidského zpráva o smrti člena strany zasáhla. „Viděl jsem ho všehovšudy jednou na konferenci strany. Jinak nikdy. On se totiž moc akcí nezúčastňoval. Každopádně je zpráva o jeho vraždě šokující a pro mě velkým překvapením,“ řekl Sedmičce Keremidský.

Kriminalisté na případu dále intenzivně pracují. Vyšetřování mohou napomoci i svědectví dalších lidí pohybujících se v pondělí večer kolem desáté hodiny v brněnském Žebětíně. Jejich informace policisté přivítají na infolince 158.