Vrchní soud zrušil rozhodnutí o konkurzu s developerem ECM

Vrchní soud v Praze zrušil rozhodnutí o konkurzu s developerskou společností ECM Real Estate Investments (ECM) a vrátil věc soudu prvního stupně. Vrchní soud tak vyhověl odvolání části věřitelů, kterým insolvenční správce ECM Ivo Hala neuznal pohledávky. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Vrchní soud zohlednil námitku části věřitelů, že při rozhodování věřitelské schůze o konkurzu letos v červenci Městský soud v Praze nepostupoval procesně správně.

Konkrétně jde například o návrh České spořitelny, která původně navrhovala řešit dluhy ECM reorganizací firmy. Na schůzi věřitelů však nakonec hlasovala pro konkurz. Přesto měl soud návrh banky na reorganizaci ECM projednat, což se nestalo, uvedl Vrchní soud v Praze. Odvolací soud současně uložil městskému soudu, aby svolal novou schůzi věřitelů, která projedná původní návrh České spořitelny na reorganizaci. Až v případě jeho nepřijetí bude možné podle odvolacího rozsudku rozhodovat o konkurzu.

Věřitelé vůči ECM přihlásili celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Hala uznal platnost zhruba jen dvou miliard korun z těchto závazků. Někteří věřitelé, kterým insolvenční správce pohledávky neuznal, ho kvůli tomu zažalovali. Mezi touto skupinou věřitelů ECM je také společnost Astin Capital Management. Tato firma zastupuje část držitelů eurových dluhopisů ECM. Její přihlášená pohledávka kolem 3,1 miliardy korun je v insolvenčním řízení s ECM největší, insolvenční správce Hala ji ale neuznal.

Konkurz prosadili věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Konkurz navrhoval také insolvenční správce Hala. Naopak šéf ECM Janků a Astin Capital chtěli řešit dluhy firmy reorganizací. ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost založil v roce 1991 podnikatel Janků, který dosud stojí v čele firmy. Za letošní první pololetí ECM snížila ztrátu na 2,6 milionu eur, tedy asi 64 milionů korun, ze ztráty 41,1 milionu eur o rok dřív.