Vršovický zámeček se přemění za 300 milionů na dům pro seniory

Zastupitelé Prahy 10 schválili dodatek smlouvy, který umožní přestavbu takzvaného Vršovického zámečku na dům pro seniory. Městská část se snaží památku opravit několik let. Původně měl rekonstrukci zaplatit soukromý investor a v bývalé radnici vzniknout hotel. Nyní bude přestavěn na bydlení pro seniory, městská část za opravu zaplatí 295 milionů korun.

Rekonstrukce památky začala již v minulém roce, radnice se ale kvůli odstoupení investora rozhodla celý projekt přepracovat. Dosud se proto v budově pracovalo například na zajištění statiky, hotova je asi třetina rekonstrukce. Změna projektu stavbu zlevnila z asi 400 milionů korun na konečných necelých 300 milionů, radnice ale musí opravu zaplatit z vlastních zdrojů. Součástí plánů je i úprava svahu a krámků pod zámečkem.

Podle místostarosty Bohumila Zoufalíka (ODS) se předpokládá, že stavba bude dokončena do konce příštího roku, první důchodci se do nového bydlení přestěhují asi na jaře 2013. Celkem bude v zámečku bydlet asi 80 seniorů. V části budovy vznikne nová obřadní síň, opraven bude i zahradní altán, v obou by se měly konat svatby.

Vršovický zámeček neboli Rangherka leží na místě původní Štočkovské vinice při usedlosti Špendlikářka. Roku 1776 se ve Vršovicích usadil italský obchodník s hedvábím Josef Rangheri, který se zasadil o pěstování morušovníku v Praze. Po roce 1842 tu jeho syn Jiří nechal vystavět honosnou dvoupatrovou budovu s hranolovými věžemi. Budova sloužila pro výrobu hedvábí a sušení kokonů bource morušového. V sousedství budov vznikl morušový sad. Rodu Rangherů areál patřil do roku 1882, kdy ho koupila obec Vršovice.