Vtip, napětí, erotika. Vystavuje Saudek

Známá díla Káji Saudka, ale i ta, která dosud lidé neměli možnost vidět, představuje České centrum.

Kája Saudek je nejzásadnější český komiksový výtvarník. Na tom se asi shodnou všichni, kteří znají jeho tvorbu, i ti, kteří se s ní seznámí na výstavě v Českém centru. Expozici Kája Saudek & 60 aneb Zlatá šedesátá komiksově tvoří díla šedesátých let minulého století.

„Jeho seriály mi jako chlapci otevřely dveře do úžasného světa plného energie, nápadů, představivosti a nedostižného mistrovství,“ říká zřejmě nejvýznamnější postava současné české komiksové scény Jiří Grus.

Výstava zachycuje komiksy, ale také ilustrace časopisů a práci pro film.

Jeho prvním „filmovým“ dílem byl snímek Kdo chce zabít Jessii? režiséra Václava Vorlíčka. „V době, kdy začala výroba filmu, byl ve vězení. Naštěstí ho pustili včas,“ říká Vorlíček.

Saudka poslal za mříže prudérní režim, podle kterého nahé ženy na jeho kresbách ohrožovaly mravní výchovu mládeže.

Lidé si mohou prohlédnout úryvky z komiksu použité při natáčení i propagační materiály k filmu. „Kája si našel velmi zajímavý způsob ztvárnění. Z komiksů si utvořil vlastní univerzální rukopis, který oživoval zajímavými a komickými detaily,“ vysvětluje Vorlíček.

Jedna část výstavy návštěvníkům představuje Saudkova díla, která dosud nevyšla. Třeba soubor fotografií, které vznikly ve spolupráci s jeho dvojčetem Janem. Ten fotil odvážné fotografie, které Kája Saudek vtipně dokresloval a doplňoval komiksovými bublinami s textem.

Zvětšené fotografie promítané na výstavě na plátno ale představují jen zlomek jejich společné tvorby. Většinu komiksově upravených fotografií totiž v roce 1964 zkonfiskovala tehdejší Státní bezpečnost.

Na výstavě jsou k vidění i ukázky komiksů Honza Hrom či Pepík Hipík, jejichž vydávání komunisté předčasně zastavili. „Za komunismu nesměl vystavovat. Komiksy byly zakázané jako pokleslý žánr,“ říká manželka Hana Saudková.

Přestože byla jeho tvorba často zakazovaná, stal se Kája Saudek nejvýznamnějším představitelem českého komiksu. Jeho Muriel a andělé se stali nejlepším českým komiksem v historii. „Skvěle mixuje dobrodružství, romanci a humor,“ odůvodnila porota magazínu Komiksárium. Hlavní postavu vytvořil Saudek podle své tehdejší snoubenky, herečky Olgy Schoberové.

„Příště to chce ukázat nejen komiksová díla, protože to je jen malý zlomek jeho tvorby,“ říká Saudková o výstavě, která potrvá v Českém centru do 2. ledna.