Výbuch mu utrhl ruce, vyrobil si vlastní z odpadu

Málokdy si uvědomujeme, jak moc by nám chyběly - ruce.

Málokdy si uvědomujeme, jak moc by nám chyběly - ruce. Zdroj: CTK

Dlouhých osm let trvalo, než se jednapadesátiletý farmář Sun Ji-fa ze severu Číny mohl opět svépomocí najíst. Muže o ruce připravil výbuch.

Podomácku vyrobená nálož, se kterou zamýšlel lovit ryby, explodovala předčasně. A protože Sun byl jen chudým farmářem, o bionické paži si mohl nechat jen zdát, protože na koupi takové protézy neměl peníze.

„Sice jsem přežil, ale neměl jsem ruce a nemohl jsem si dovolit koupit umělé ruce v nemocnici, kde mi je nabízeli. Tak jsem se rozhodl sestrojit si vlastní,“ řekl novinářům. Vymyslet a vyrobit fungující model, který umí věci uchopit a držet za pomoci systému kladek a drátů ukrytých uvnitř schránky, mu zabralo osm let.

„Jedinou nevýhodou je, že ta ocel je docela těžká, takže její nošení unavuje. A taky se umí v létě docela zahřát a v zimě mě zebe,“ prozradil Sun deníku Daily Mail. Farmář nyní plánuje, že podobné pomůcky bude vyrábět i pro jiné. Jak sám říká, ty své umělé končetiny zhotovil s kovového odpadu vlastně zadarmo. Odhaduje se, že v Číne žije 24 milionů lidí kteří přišli o končetinu nebo s ní mají potíže.