Výkony atletů dozní v oblacích

Stadion Míru v Táboře hostí atletický svátek s mezinárodní účastí.

Už samotné soustředění atleta před výkonem strhává pozornost diváků v ochozech. Je součástí dramatických okamžiků, které nadejdou po startovním výstřelu, nebo pokusu plného síly a rychlosti. Nespočet takových chvil bude k vidění v sobotu 30. července na stadionu Míru při padesáté Velké ceně Tábora. Hlavní program sice začíná v půl čtvrté, ale už od jedné hodiny jsou zařazené atraktivní disciplíny. Včetně čtvrtky překážek.
Organizátoři slibují špičkové obsazení. První zárukou takového tvrzení je, že závod se letos stal součástí extraligy. V jednotlivých disciplínách tak nastoupí přední čeští atleti, kterým se termín zrovna nekryje se starty po světě. K Jordánu mají namířeno i zahraniční reprezentanti. „Ze sousedního Polska se chystá přijet početná skupina skokanek a sprinterek. Značný zájem projevují také atleti z Rakouska a Německa. Z Passau přijede oštěpařka Sarah Leidl s osobním rekordem 51,57 metrů a německá překážkářka Jennifer Reinelt,“ říká trenér a organizátor David Bor.
Lahůdkou by měla být například trať na 400 metrů překážek. Vedle Josefa Proroka, loňského finalisty mistrovství Evropy v Barceloně, zaklekne do bloků například český rekordman Jiří Mužík. Konkurencí jim bude Japonec Takatoshi Abe s osobním rekordem 49, 46 sekundy. Japonští reprezentanti mají závodit i v technických sektorech. Odrazové prkno na dálce bude příležitostí pro tři z nich, jak splnit limit na mistrovství světa v korejském Daegu. „Tahle motivace ale požene k maximálním výkonům i české reprezentanty,“ dodává Bor.
Vzpomínkový podtext bude mít už tradičně na Velké ceně sedmý ročník Memoriálu Ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů. Stal se prvním Jihočechem, který zaběhl jednu z nejnáročnějších tratí pod hranici dvou minut. Působil v táborském oddíle několik desetiletí jako trenér a funkcionář. I osmistovka by měla být v podání běžců důkazem toho, jak rychle se dá sprintovat dvě kola. Slovenskému reprezentantovi a držiteli rekordu stadionu Josefu Pelikánovi, se má postavit Keňan Cornelius Ndiwa.
Zhruba kolem šesté hodiny se výkony atletů pomyslně zkoncentrují a přenesou na oblohu, kde předvede v několika minutách leteckou show pilot z Red Bul Air Race Martin Šonka.