Vypnuli Rusové Ukrajincům proud přes hackery? ESET a Dragos analyzovaly nebezpečný virus

Dvě antivirové bezpečnostní firmy, slovenský ESET a americká Dragos, analyzovaly škodlivý kód, který může narušit chod důležité infrastruktury. Společnosti informovaly, že tento nebezpečný virus dokáže v počítačích rozvodných sítí vypínat dodávky elektrického proudu. Společnost Dragos virus spojila se skupinou ruských počítačových pirátů Sandworm, údajně napojenou na ruskou vládu. 

Analýzy škodlivého programu, jenž ESET detekoval jako Win32/Industroyer, ukázaly, že loni v prosinci měl na svědomí výpadek elektrické energie v ukrajinské metropoli Kyjevě. Pozměněné formy tohoto malwaru by ale podle odborníků dokázaly zaútočit i na jinou infrastrukturu.

ESET na svém webu uvedl, že Industroyer je podle zjištění analytiků schopen ovládat spínače a jističe elektrické sítě. Používá protokoly průmyslové komunikace, které jsou po celém světě běžné pro infrastrukturu napájení, systémy řízení dopravy a jinou důležitou infrastrukturu. Potenciální dopad této hrozby se může pohybovat od jednoduchého vypnutí rozvodu elektrické energie přes kaskádovité poruchy až po vážnější poškození zařízení.

"Schopnost škodlivého kódu Industroyer přetrvávat v systému a přímo zasahovat do provozu průmyslového hardwaru z něj činí největší hrozbu od Stuxnetu, který v roce 2010 úspěšně napadl íránský jaderný program. Aktuálně jde o nejnebezpečnější škodlivý software zaměřený na průmyslové řídící systémy," uvedl vedoucí výzkumník společnosti ESET Anton Cherepanov.

Zakladatel antivirové firmy Dragos Robert Lee nicméně podle agentury Reuters uvedl, že tento nebezpečný software, Američany označený jako Crash Override, dokáže několik dní vypínat proud v určité části rozvodné sítě, nikoli však celou síť státu.

Společnost Dragos virus spojila se skupinou ruských počítačových pirátů Sandworm, údajně napojenou na ruskou vládu. Ukrajina z útoků na své energetické sítě obvinila Rusko. Nicméně ani Dragos ani ESET nevědí, kdo za touto akcí skutečně stál. Moskva opakovaně zdůraznila, že s tím nemá nic společného.