Výrobce „kancléřského telefonu“ míří na masový trh

Německá kancléřka Angela Merkelová se svým telefonem od BlackBerry a Secusmart

Německá kancléřka Angela Merkelová se svým telefonem od BlackBerry a Secusmart Zdroj: profimedia.cz

Technologie, kterou má ve svém telefonu i německá kancléřka Angela Merkelová, bude už brzy k dispozici i pro méně exklusivní kupce. Firma Secusmart, která vyvinula aplikaci na šifrování telefonních hovorů, ji chce spolu s Vodafonem prodávat i běžným zákazníkům.

Secusmart bude nabízet službu nazvanou Secure Call, která za měsíční poplatek okolo 12 eur umožní jednomu uživateli telefonovat bez obav, že se jeho hovor podaří někomu odposlechnout. Hovor se nepřenáší přes běžné telefonní sítě, ale prostřednictvím zašifrovaných dat.

Nápad „kancléřského telefonu pro všechny“, jak aplikaci nazývá šéf Secusmart Hans-Christoph Quelle, se představuje na právě probíhajícím technologickém veletrhu Cebit. Aplikace by měla fungovat na všech běžných operačních systémech, Secusmart ale přiznává, že zatím je vývoj dále u verze pro Android, která bude také jako první v prodeji.

Vodafone očekává, že ze začátku o aplikaci projeví zájem hlavně firmy, které o zabezpečené volání podle operátora stále více zajímají. „To se loni ještě posílilo díky debatě kolem (americké zpravodajské služby) NSA a o hospodářské špionáži,“ řekl agentuře dpa šéf německého Vodafonu Jens Schulte-Bockum. Dosud používané zabezpečovací technologie jsou podle něj drahé a těžkopádné. „Dosud se nabízelo jen řešení „obrněného vozu“ jako telefon pro paní Merkelovou,“ dodal.

Pokud aplikace uspěje na německém trhu, počítá Vodafone i s prodejem v zahraničí. Už od počátku si ji ale budou moci koupit zahraniční pobočky německých firem.

Zájem o zabezpečení telefonátů vzrostl v souvislosti s loňskou aférou s odposlechy, které prováděla americká rozvědka NSA. Na veřejnost se dostaly informace, že NSA odposlouchávala miliony lidí v Evropě a že monitorovala i hovory německé kancléřky Angely Merkelové.

Po skandálu si německá vláda objednala zabezpečené telefony, které dodala Secusmart spolu s Blackberry. Berlín využívá i telefony Samsung se zabezpečením od operátora Deutsche Telekom.