Výrobce navigací TomTom propustí deset procent zaměstnanců

izozemský výrobce navigací TomTom propustí 457 zaměstnanců, což představuje deset procent celkové pracovní síly společnosti. Rozhodnutí je součástí plánu restrukturalizace, který má pomoci firmě snížit náklady a urychlit vstup nových výrobků na trh.

izozemský výrobce navigací TomTom propustí 457 zaměstnanců, což představuje deset procent celkové pracovní síly společnosti. Rozhodnutí je součástí plánu restrukturalizace, který má pomoci firmě snížit náklady a urychlit vstup nových výrobků na trh. Zdroj: TomTom

Nizozemský výrobce navigací TomTom propustí 457 zaměstnanců, což představuje deset procent celkové pracovní síly společnosti. Rozhodnutí je součástí plánu restrukturalizace, který má pomoci firmě snížit náklady a urychlit vstup nových výrobků na trh.

Propouštění bude firmu stát 14 milionů eur (355,1 milionu korun). Tuto částku zaúčtuje ve čtvrtém čtvrtletí. Nejvíce se propouštění dotkne zaměstnanců v administrativě a marketingu. Firma rovněž plánuje reorganizaci v oddělení výzkumu a vývoje. Cílem je zkrácení doby uvedení nových produktů na trh.

Firma je známá hlavně osobními navigačními přístroji PND používanými v autech. V poslední době se však její největší divize PND potýká se silnou konkurencí a poklesem prodeje i zisku, protože spotřebitelé stále více využívají navigační software, který lze získat zdarma, a navigací v mobilních telefonech a tabletech.

Firma se proto snaží zaměřit na oblasti s vyšším růstem, jako jsou navigační zařízení vestavěná v osobních a nákladních autech, prodej map do přístrojů a poskytování služeb o dopravě v reálném čase prostřednictvím aplikací pro chytré telefony a další přístroje. Růst v těchto oblastech však zatím nevyrovnal pokles v divizi PND, napsaly agentury AP a Reuters.