Výrobci čipů jdou na dračku, Microsoft koupil Microsemi za 63 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Nrbelex via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Americký výrobce počítačových čipů Microsemi se dohodl na koupí konkurenční firmy PMC-Sierra v transakci o hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 63 miliard korun). Zvítězil tak v souboji nabídek nad firmou Skyworks Solutions. Dnešní oznámení Microsemi je nejnovějším dokladem letošní rekordní vlny akvizic v sektoru čipů.

Microsemi produkuje zařízení pro výrobu čipů a software pro data z cloudových serverů. Převzetím PMC-Sierra rozšíří svou nabídku na čipy a další produkty pro telekomunikační a datová centra.

Vlnu konsolidace v sektoru mikroprocesorů ženou rostoucí náklady a poptávka po levnějších čipech. Vyvolává ji také nutnost připravit se rozšířením záběru na příchod nových technologií, uvedla agentura Reuters.

Skyworks, která dodává radiofrekvenční čipy společnosti Apple a dalším, nabídla na počátku října PMC-Sierra převzetí za dvě miliardy dolarů. Microsemi předložila konkurenční nabídku o dva týdny později a od té doby obě firmy své nabídky zvýšily. Skyworks v pondělí oznámila, že od snahy o koupi firmy upouští.