Vyšel povedený kompas pro tvorbu Philipa Rotha

Claudia Rothová Pierpontová: Roth zbavený pout

Claudia Rothová Pierpontová: Roth zbavený pout Zdroj: Repro E15

Philip Roth patří mezi nejdůležitější spisovatele druhé poloviny minulého století. Ačkoli popisuje především americké reálie, neznamená to, že by pocity jeho hrdinů a situace, které prožívají, nebyly univerzální. I proto je Roth populární téměř všude a bývá považován za neustálého kandidáta na Nobelovu cenu za literaturu.

V jeho díle najdeme některé stále se vracející motivy a další společné znaky, díky nimž má smysl nejen každá kniha odděleně, ale také jako celek. Nahlédnout se jej pokusila americká spisovatelka a dlouholetá přispěvatelka New Yorkeru Claudia Rothová Pierpontová v knize Roth zbavený pout. Studii, jejíž název evokuje slavný Rothův román Zuckerman zbavený pout, vydala Mladá fronta.

Autorka velmi čtivou formou zachycuje Rothův život a zároveň to prolíná úryvky i rozbory jeho díla. Neustále se vracejí dva důležité pilíře Rothovy tvorby – židovství a rozbíjení mytizované tváře Ameriky. Českého čtenáře potěší, že i kvůli židovství a komunistické éře se v Rothově díle objevuje hned několik prvků české kultury, ať už to je Franz Kafka (kapitola Kafkovy děti) nebo disent v jeho slavném románu Pražské orgie. Ostatně právě tento román, jehož filmová práva nedávno získala režisérka Irena Pavlásková, rozvířil i nejnovější vlnu zájmu o slavného amerického spisovatele. Ten Československo v sedmdesátých letech několikrát navštívil a tuzemské spisovatele v době totality mnoha způsoby podporoval.

Claudia Rothová Pierpontová: Roth zbavený poutClaudia Rothová Pierpontová: Roth zbavený pout | Repro E15

Roth zbavený pout je velmi dobrým manuálem pro fanoušky Rothova díla, ale je také velmi dobrým startovacím bodem pro jeho budoucí objevování pro ty, kdo romány jako Portnoyův komplex, Sabbathovo divadlo či Americká idyla zatím neznají. Popularizační povaze knihy odpovídá absence poznámkového aparátu, kniha ale naštěstí má velmi podrobný rejstřík i Rothovu bibliografii a seznam citovaných děl.

Claudia Rothová Pierpontová: Roth zbavený pout
Nakladatelství: Mladá fronta, 2015
Překlad: Jiří Hanuš
Hodnocení: 80 %