Výstavba nájemních bytů developery v Česku stále neláká

Soukromý sektor se do masové výstavby nájemního bydlení v Česku asi jen tak nepustí. Výnosy z nájemného jsou prý zatím nízké, banky se do financování nájemních bytů příliš nehrnou, o nájemním trhu navíc chybí informace. Na semináři Státního fondu rozvoje bydlení se na tom shodla většina zástupců developerů a bank.

„Kromě luxusního segmentu nevzniklo v nájemním bydlení nic,“ řekl k dosavadnímu zájmu stavitelů o nájemní projekty Pavel Kühn z České spořitelny. Podle Lenky Kostrounové z ČSOB chybí soukromému sektoru k výstavbě nájemního bydlení motivace. „Výnosy z nájemného jsou velmi zanedbatelné,“ poznamenala. Podle Petra Novotného z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark mají stavitelé bytů v současnosti problémy s financováním projektů určených k prodeji. Návratnost kapitálu u prodeje vlastnického bydlení je přitom podle odborníka výrazně kratší než u nájmů. „Dokonce ani u problematických projektů, které se nedaří prodat dlouhou dobu, se developeři zatím neuchylují k nájemnímu řešení,“ poznamenal Novotný.

Developery od výstavby činžovních bytů v Česku zatím také odrazovaly nejisté podmínky vytvářené státem, uvedl předseda představenstva developerské společnosti Finep Michal Kocián. Podle obchodního ředitele realitní kanceláře Lexxus Petera Višňovského trh křivila regulace činží, ale ani po jejím částečném odstranění od začátku letošního roku není jasné, co bude s nájemným dál. Nejistotu zvyšují také časté změny ve státní bytové politice. „Potřebujeme bytovou politiku alespoň na deset let, aby si investoři mohli dlouhodobě spočítat návratnost,“ poznamenala Anna Ježková ze společnosti Atkins a Langford Development. Pokud bude chtít stát v budoucnu podporovat výstavbu nájemních bytů, bude muset být podle Kociána z Finepu podpora řešena tak, aby se zvýšily výnosy z činží pro investory. Ježková z Atkins a Langford Development dokonce soudí, že nové nájemní byty nebudou vznikat bez projektů založených na partnerství veřejného a soukromého sektoru, tedy takzvaných PPP projektů.