Výstavba průmyslových prostor klesla o více než polovinu

V prvním pololetí letošního roku se v Česku postavilo přibližně 30 000 čtverečních metrů průmyslových hal. To bylo o 52 procent méně než ve stejném období loni a nejméně za posledních pět let. Zájem o pronájem však zůstal značný a díky tomu ubylo volných ploch, uvedla poradenská firma Cushman & Wakefield (C&W).

„Staví se desítky tisíc čtverečních metrů, zatímco pronájmy se pohybují ve stovkách tisíc. Je zřejmé, že na odbyt jdou především prostory, které byly doposud pronajaty a nájemcům v nich vypršely nájemní smlouvy. Otázkou je, jak dlouho je tato situace udržitelná a kdy nájemcům přestane standard dříve postavených hal vyhovovat,“ říká vedoucí pronájmů průmyslových ploch C&W Jaroslav Kaizr. „Dá se reálně očekávat, že novým trendem se stanou renovace stávajících objektů. Tak, aby je nájemci mohli co nejefektivněji využívat a udrželi si svoji konkurenceschopnost,“ dodává.

V druhém čtvrtletí 2012 stavěl jediný developer, a to CTP v parku v Ostravě. Vzniklo zde necelých 12 500 čtverečních metrů nových průmyslových ploch. Na míru zde vybudoval halu pro společnost ABB, kterou spekulativně rozšířil o další prostory. CTP se v letošním roce podílel na zhruba 80 procentech nové výstavby, a je tak nejaktivnějším developerem první poloviny roku.

V prvním pololetí se pronajalo 265 000 čtverečních metrů, z toho asi polovina v Praze. Praha si tak z dlouhodobého hlediska drží stabilní zájem. V mimopražských regionech poptávka po pronájmech poklesla, kromě lokalit v Brně a Plzni se nájemní smlouvy podepisují jen omezeně. Letošní první pololetí je z hlediska poptávky zhruba o 20 procent slabší než stejné období loni. „Nutno je také konstatovat, že na trh nepřichází téměř žádní noví nájemci. Smlouvy uzavírají převážně firmy, které už na českém trhu působí. Daří se jim, a tak se stěhují do kvalitnějších prostor nebo rozšiřují své dosavadní aktivity i do dalších měst. Většina letos podepsaných nájemních smluv znamená expanzi stávajících aktivit, jejich konsolidaci do moderních prostor anebo prodloužení nájemní smlouvy,“ vysvětluje Kaizr.