Výstavbu a využití kanceláří ovlivní moderní komunikační technologie

Developeři se budou muset přizpůsobit moderním komunikačním technologiím, které změní zažité zvyklosti uspořádání a využívání administrativních prostor. Klíčem k úspěchu je flexibilita, vyplývá z nejnovější studie o nových trendech ve výstavbě a využití kanceláří Office 2020, kterou zveřejnila mezinárodní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

Podle sociologických výzkumů bude v roce 2014 tvořit polovinu pracujících tzv. generace Y (tj. lidí narozených po roce 1976), kteří běžně používají veškeré způsoby mobilní komunikace a přirozeně se pohybují v digitálním světě. Mobilní internet, videohovory, bezdrátová síť 3G a cloud computing posouvají tradiční pojetí kancelářské práce (tj. od 8 do 17 hod v sídle společnosti; u jednoho stolu; u svého stolního PC) k tzv. mobilnímu/elektronickému nomádství (zahrnujícímu flexibilní pracovní dobu a nezávislost na pevném pracovním místě v kancelářích firmy).

„Navzdory technologickému pokroku řada firem (nejen v České republice) stále vyžaduje fyzickou přítomnost svých zaměstnanců v kancelářích a uchovává tištěné kopie většiny firemních dokumentů. Na jednoho zaměstnance nyní připadá v průměru 15 metrů čtverečních pronajímané plochy, přičemž využitelná hodnota se pohybuje jen na úrovni 35 - 50 %,“ uvádí Eduard Forejt, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí Jones Lang LaSalle.

Zásadní roli sehrají technologie, díky kterým zaměstnanci už nebudou vázáni na kancelář ani své pracovní místo. Nově tak firmy budou potřebovat na jedno pracovní místo jen zhruba 5 metrů čtverečních, které navíc nebude pevně dané. Kanceláře se mají stát převážně místem setkání zaměstnanců, kam budou docházet diskutovat společné projekty, spolupracovat na svěřených úkolech a sdílet své znalosti a zkušenosti. Podíl archívů, prostor pro IT, chodeb a kuchyněk klesne z dnešních 50 a více procent na maximálně 15 %. „Proti tomu významně vzroste podíl sdílených pracovišť, knihoven, jednacích místností, odpočinkových zón nebo video-konferenčních místností,“ míní.

Mezi technologické změny, které změní uspořádání kancelářského prostředí, patří například snížení dodávek elektrické energie a přechod z 220V/240V na 12V, event. bezdrátové připojení. Cloud computing přesune firemní IT na externího dodavatele, což povede k snížení nákladů na IT techniku, vybavení a prostor. Kolaborativní technologie zase umožňují vzájemné sdílení dat a jejich paralelní zpracování; mobilní technologie zvyšují mobilitu, flexibilitu a produktivitu svých uživatelů. Prosazování uvedených technologických změn však nyní zpomaluje pět faktorů - spolehlivost nových produktů, investice do nových technologií, kulturní změna nutná pro rozšíření nových technologií, ochrana dat a specifické požadavky jednotlivých sektorů.

„Na kancelářské prostory jsou a v následujících letech dále budou kladeny nároky větší intenzity využívaného prostoru a jeho větší flexibility. Majitelé budov se budou muset těmto požadavkům bez výhrad přizpůsobit. Hodnota průměrných projektů se sníží, protože poptávka se soustředí především na prostory, které budou umožňovat využití moderních technologií. Za intenzivněji využívaný prostor bude možné požadovat vyšší nájemné, protože trh pravděpodobně přejde od nájemného za čtvereční metr k nájemnému za počet zaměstnanců, kteří prostor využívají,“ soudí Bill Page, evropský ředitel výzkumu realitního trhu Jones Lang LaSalle.

Změna sice nebude okamžitá, ale čím dříve se s ní developeři a pronajímatelé vyrovnají, tím lépe. „I když jsou dny tradičních uzavřených kanceláří, kde bylo možné i kouřit, už dlouho za námi, administrativní prostory jsou a zůstanou běžnou součástí podnikání. Novinky jako například cloud computing, tablety a chytré telefony ovlivňují požadavky na prostory pronajímané v administrativních budovách, ale kanceláře jako takové se nevytratí, protože potřeba mít prostory pro osobní spolupráci zaměstnanců se změní v nutnost. Vyspělé kancelářské trhy budou v důsledku větší efektivity prostor směřovat k poptávání menších prostor a k omezené absorpci trhu,“ dodává Page.