Vyzyvatel iPodu vybral za den 800 tisíc dolarů, chce překonat formát mp3

PonoPlayer (ilustrační foto)

PonoPlayer (ilustrační foto) Zdroj: Repro Zive.cz

Pono, přenosný hi-fi hudební přehrávač vznikající z podnětu legendárního hudebníka Neila Younga, je zase o krok blíž realitě. Ambiciózní projekt přehrávače, který má překonat formát mp3, dokázal na Kickstarteru za pouhých 24 hodin získat cílovou částku 800 tisíc dolarů. V současné době (středa odpoledne - pozn. aut.) se suma blíží hodnotě 1,5 milionu dolarů.

Cílem přehrávače Pono je oslovit náročné posluchače, co si potrpí na kvalitní zvuk, jaký jim současné kapesní přehrávače hudby nebo telefony nenabídnou. PonoPlayer má produkovat HD zvuk studiové kvality. Projekt zaštiťuje legendární hudebník Neil Young, který společnost Pono založil a aktivně se podílel i na vývoji výsledného produktu.

Neil YoungNeil Young | CC BY 2.0: 6tee-zeven via FlickrNeil Young

Young chce posluchači nabídnout „digitální formát studiové kvality s co nejnižší možnou kompresí a překonat tak kompresovaný standard v podobě formátu mp3“. Podle Younga dnešní technologie nejsou schopné poskytnout stejný hudební zážitek jako vinylové desky. Posluchači tak prý přicházejí o část poslechu a velký kus umění. A právě proto vzniká PonoPlayer, který nabídne studiovou kvalitu. „Chci zachránit umění, jehož jsem po 50 let součástí,“ dodává v této souvislosti Young.

Za kvalitu si ale Pono nechá zaplatit, konkrétně 399 dolarů (cca som tisíc korun bez daně). Zařízení, které bude možné předobjednávat od 15. března, nabídne úložiště o velikosti 128 GB. K ovládání má sloužit trojice tlačítek a pak hlavně malý dotykový displej. Výstup je možný buď na sluchátka, nebo druhým konektorem bez zesílení do zesilovače či jiného audio zařízení.

Neil Young předvedl prototyp PonoPlayeru v show Davida Lettermana

Vzhledem k faktu, že na 128GB úložiště prý půjde uložit 1000 – 2000 hudebních alb, dá se odvodit, že nepůjde o zcela bezztrátový formát. Mělo by se jednat o formát nově vyvinutý. Web theverge.com odhaluje, že zařízení nebude podporovat žádný typ ochrany DRM, o D/A převod zvuku se postará čip ESS ES9018.

Samotné hudební soubory by měly být na prodej v obchodě PonoMusic.com – v něm bude možné nakupovat z webu nebo přímo z přehrávače, tedy podobně jako to jde s iPodem.