Wallenda šel bez jištění a se zavázanýma očima mezi mrakodrapy

Nik Wallenda

Nik Wallenda Zdroj: Profimedia.cz

Američan Wallenda v noci na dnešek úspěšně přešel po laně mezi mrakodrapy v Chicagu ve výšce 200 metrů. A to bez jištění, část cesty dokonce se zavázanýma očima. Televizní živý přenos jeho pokusu byl podle agentury AP zpožděn o deset vteřin, aby producenti mohli vysílání přerušit, pokud by muž spadl.

Pětatřicetiletý provazochodec, který loni jako první člověk na světě přešel po laně přes Grand Canyon, celkově urazil po laně přes 180 metrů za necelých osm minut. „Miluji Chicago a Chicago určitě miluje mě,“ řekl Wallenda těsně před zahájením své nebezpečné cesty, kterou sledovaly miliony televizních diváků po celém světě.

Nik WallendaNik Wallenda | Profimedia.cz

Wallenda patří k sedmé generaci rodinného klanu cirkusových umělců a eskamotérů, jemuž se přezdívalo „létající Wallendové“. Kořeny tohoto rodu lze údajně vysledovat až do roku 1780, kdy jeho členové vystupovali v Čechách.

Nik WallendaNik Wallenda | Profimedia.cz

Wallenda se v roce 2012 stal také prvním člověkem, který po provaze překonal Niagarské vodopády. Loni 23. června po napjatém laně překonal Velký kaňon v Arizoně. Také tehdy akrobat kráčel nad několikasetmetrovou hlubinou bez jakéhokoli jištění.