WhatsApp hlásí 800 milionů aktivních uživatelů

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto)

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Jan Persiel via Flickr

Chatovací aplikace WhatsApp pokračuje v rychlém růstu. Podle aktuálních čísel jí aktivně každý měsíc využívá už více než 800 milionů lidí. Obří nárůst uživatelů zažívá aplikace od doby, co ji koupil Facebook.

Ještě v loni srpnu WhatsApps hlásil 600 milionů aktivních uživatelů, začátkem letošního ledna pak dosáhl hranice 700 milionů. Nyní si služba připsala dalších sto milionů aktivních uživatelů. WhatsApp tak patří k nejrychleji rostoucím aplikacím na světě. S rostoucím počtem uživatelů roste i počet zpráv, které si lidé pošlou - v souhrnu více než 30 miliard denně.

Populární WhatsApp se velmi rychle blíží k historickému milníku v podobě jedné miliardy uživatelů. Jak už dříve vzkázal šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který aplikaci loni koupil za 21,8 miliardy dolarů, právě tato hranice bude impulsem, jak změnit byznys model WhatsApp ke generování větších zisků.

I přes obrovské množství uživatelů totiž stále platí, že aplikace si na sebe nedokáže patřičně vydělat. Například za první pololetí roku 2014 utržila jen 15 milionů dolarů. Tvůrce aplikace Jan Koum (původem z Ukrajiny) se však už několikrát ohradil vůči použití reklamy přímo v aplikaci.