Whiplash – černý kůň oscarového klání

Ve snímku Whiplash ztvárnil herec J. K. Simmons roli tyranského profesora Fletchera.

Ve snímku Whiplash ztvárnil herec J. K. Simmons roli tyranského profesora Fletchera. Zdroj: Profimedia.cz

Střet talentu a odolnosti vůči psychickému teroru při tréninku sice ve filmu většinou sledujeme v souvislosti se sportovci, brilantní snímek Whiplash ale diváka zavádí jinam. Mezi studenty prestižní americké hudební školy, na níž se z dobrých interpretů stávají mezinárodní superhvězdy.

A nikdo není v jejich výuce lepší než nesmlouvavý profesor Fletcher. Do jeho spárů se dostává mladý bubeník Andrew, který dospívá do zásadního momentu zlomu – stane se nesmrtelným, nebo průměrným a zapomenutelným? Režisér Damien Chazelle dokazuje, že podobný konflikt lze natočit bez kompromisů a daleko dynamičtěji a brutálněji, než předvádí většina válečných thrillerů či akčních filmů dneška.

Z každé sekundy Whiplashe (jméno vychází z názvu jedné ze skladeb, které Andrew pod Fletcherovým vedením zkouší) sálá neuvěřitelná energie. Vychází to především z postupné proměny vztahu Andrewa a Fletchera. Co začíná jako tradiční vazba úslužný student – cílevědomý učitel, postupně přerůstá v brutální konflikt dvou individualit. Andrew má talent a nebojí se jít cílevědomě za svým – opustí přítelkyni, zkouší až do rozdrásání kůže na rukou. Přesto to Fletcherovi není dost a svému žákovi dává stále víc zabrat. K tomu film podkresluje úžasná hudba, která často udává i rytmus obrazu (Oscary za střih a hudební mix by měly být samozřejmostí).

Chazelle se snaží zachytit hranice. Překračuje Fletcherova tyranie míru únosnosti? Překročí Andrew pomyslnou hranici mezi genialitou a šílenstvím? Má talentovaný člověk dojít na samou mez svého talentu bez ohledu na okolní svět? Co u většiny filmů mívá jasné řešení a co bývá reprezentováno postavami „klaďase“ a „záporáka“, je ve Whiplashi daleko komplikovanější. Nelze totiž hodnotit pouze činy obou hlavních postav (ty jsou navíc téměř shodně zavrženíhodné jako obdivuhodné). Důležitější je vnímat ambice, které oba motivují. A jsou zcela shodné. I tato neustálá ambivalence snímek povyšuje mezi zásadní díla.

Whiplash
(drama, USA, 107 minut)
Režie: Damien Chazelle
Hrají: Miles Teller, J. K. Simmons, Melissa Benoistová, Paul Reiser
Hodnocení: 90 %