Windows 10 jsou už nejspíše na sto milionech počítačů

První oficiální ukázky Windows 10

První oficiální ukázky Windows 10 Zdroj: Microsoft

Microsoft překonání symbolické mety zatím nepotvrdil, podle zdrojů Brada Samse z webu Petri se však někdy minulý týden dočkaly Desítky 100 milionů instalací. Napovídají tomu ostatně i odhady tržních podílů analytických společností.

Zatímco podle Rankings dosahují Windows 10 zhruba 7% podílu na českém internetovém trhu, podle Netmarketshare a starších srpnových čísel to je 5,2 % v globálním měřítku.

Microsoft si před uvedením Desítek nastavil smělý plán – do tří let chce mít systém na miliardě počítačů. Pokud tedy došlo k prolomení stomilionové hranice, dva měsíce po uvedení Windows 10 má splněno na 10 %.

Jenže je růst podílu nového systému skutečně obdivuhodný? Těžko říci, nástup Desítek totiž pochopitelně nelze srovnávat třeba s velmi populárními Sedmičkami a Windows XP. Upgrade na Windows 10 je totiž na rozdíl od předchozích verzí zdarma, a tak by naopak bylo ohromným neúspěchem, kdyby se nešířil dostatečně rychle.

Nakonec ale bude záviset především na podnicích. Ty často čekají na servisní balíčky SP, ty však Microsoft už roky nevydává a systém naopak opravuje průběžně.