Windows 8 zatím nenadchly, Microsoft chystá aktualizaci

Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK)

Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK) Zdroj: CTK

Microsoft prodal za šest měsíců 100 milionů licencí nového operačního systému Windows 8. Prodej za toto období je zhruba srovnatelný jako u předchozích Windows 7. Jenže zájem o Windows 8 slábne a podle analytiků to zatím nevypadá, že by se poptávka po nich progresivně zvyšovala, jako u Windows 7, kterých se za první rok od uvedení do provozu prodalo nakonec 240 milionů. Microsoft chce teď proto podpořit prodeje „osmiček“ výraznou aktualizací, která by měla být kompatibilní s menšími tablety.

Systému Windows 7, který se začal prodávat před třemi lety, pomohla skutečnost, že nahradil všeobecně neoblíbený operační systém Windows Vista. Naopak nové Windows 8 zmátly mnoho případných zákazníků novým vzhledem úvodní obrazovky a vynecháním tradičního tlačítka „Start“.

Windows 8 jsou prvním operačním systémem Microsoftu určeným primárně pro dotykové povely. Nepodařilo se mu ale zaujmout spotřebitele a výrazněji proniknout na trh s tablety, kterému dominují Apple a Samsung Electronics. Do konce letošního roku chce proto firma přijít s aktualizací, jež se pracovně nazývá Windows Blue. Bližší informace o nové verzi chce Microsoft poskytnout v příštích týdnech.

Analytická firma IDC uvedla, že prodej počítačů v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o rekordních 14 procent. Důvodem byl mimo jiné i nedostatek dotykových laptopů, které lze plně využít s Windows 8. V letošním roce by se to podle Microsoftu mělo změnit a na trh mají přijít nové laptopy od firem Lenovo, ASUS a Hewlett-Packard. Microsoft rovněž vylepší Windows 8, aby byly kompatibilní s menšími tablety o úhlopříčce sedm a osm palců.

Microsoft prodává také vlastní tablety Surface. Ty se však zatím netěší příliš velké oblibě u zákazníků a v prvním čtvrtletí se jich podle IDC prodalo pouze 900 tisíc. Pro srovnání Apple prodal za stejnou dobu 19,5 milionu svých iPadů a tabletů firmy Samsung se prodalo 8,8 milionu, napsala agentura Reuters.