Windows Phone je trojka na trhu. Předstihl BlackBerry

Mobily s Windows Phone

Mobily s Windows Phone Zdroj: Profimedia.cz

Operační systém pro chytré mobilní telefony Windows Phone se stal po Androidu a iOS třetím nejúspěšnějším na trhu, během letošního druhého čtvrtletí ze stejného místa vytlačil konkurenční BlackBerry.

V meziročním nárůstu systém společnosti Microsoft překonal i jinak nejúspěšnější Android. Ukazují to studie prodejů smartphonů analytických společností Gartner a IDC.

Celkem se během druhého kvartálu podle společnosti Gartner koncovým zákazníkům prodalo 225,3 milionů smartphonů. Platforma Windows Phone byla na 7,4 milionech z nich, zatímco před rokem obsadila čtyři miliony mobilů. Bývalá trojka trhu od kanadské firmy BlackBerry se od dubna do června objevila na 6,2 milionech telefonů, to je meziročně takřka o dva miliony přístrojů méně. Uvidí se, jak pokles prodejů i podílu na trhu Kanaďanům zamíchá s rozhodováním o strategické budoucnosti BlackBerry, kde je jednou z možností i prodej firmy.

I když má Microsoft důvod k jásání, jeho tržní podíl na mobilních platformách dosáhl jen 3,3 procenta. Sice je to lepší výsledek, než loňských 2,6 procenta (a podstatně větší úspěch než u BlackBerry, které podíl spadl z 5,2 na 2,7), na trhu druhý iOS od Apple má ale s téměř 32 miliony prodaných mobilů podíl 14,3 procenta. První Android obsáhl se 178 miliony smartphonů 79 procentní podíl.

Analýza IDC, která sleduje celkové prodeje smartphonů odhadnuté na 236,4 milionu kusů, ukazuje meziroční nárost prodejů Windows Phone o 77,6 procenta. I androidová jednička rostla pomaleji, když si polepšila o 73,5 procenta. V růstech si o pětinu polepšil i iOS. Zbylé platformy už jen padaly, dnes už čtvrtý BlackBerry klesal o 11,7 procenta.