Wing. Robotický letoun Googlu, který může přenášet zásilky

Google Wing

Google Wing Zdroj: Engadget.com

Loni na podzim Amazon oznámil, že chce doručovat zásilky pomocí bezpilotních dronů. V zámoří to jen tak hned nepůjde, tamní úřad pro letectví FAA chce totiž nejprve vytvořit nová pravidla, zprávička ale tehdy rozdmýchala obrovský zájem o podobnou technologii. Po několik dlouhých měsíců nebylo týdne, aby někdo nový od Japonska po Argentinu nezačal přesvědčovat média, že i on chce vozit pizzu, pivo i větší předměty pomocí robotů s vrtulkami.

S ročním odstupem se ozval také Google a to skrze svou laboratoř futuristických technologií [X]. Google hledá partnery z řad podniků po celém světě, které by chtěly doručovat zásilky z bodu A do bodu B, a umožňuje to místní legislativa.

Na rozdíl od ostatních však Google vyvinul na první pohled mnohem zajímavější robotický letoun. Říká mu prostě Wing a jedná se opravdu o křídlo s několika vrtulkami, které zároveň může elegantně měnit směr letu. Jako křídlo tedy dokáže vyvinout při plachtění poměrně vysokou rychlost, stejně tak se ale umí natočit o devadesát stupňů a levitovat na místě jako jakákoliv jiná kvadroptéra.

O expanzi dronů do nejrůznějších oborů činností můžete číst také: