Yes – artrocková legenda se vrací po čtyřech letech

Steve Howe z Yes při vystoupení

Steve Howe z Yes při vystoupení Zdroj: Profimedia.cz

Do Česka se po čtyřech letech vrátí artrocková legenda, britská skupina Yes. Její koncert se uskuteční 30. května příštího roku v pražském Kongresovém centru. Turné začne na konci dubna v Británii a po deseti ostrovních zastávkách se přesune na kontinentální Evropu, mimo jiné do Paříže, Monaka, Milána či Bruselu. Pražský koncert bude předposlední zastávkou turné, které zakončí o den později vystoupení v Bratislavě.

Na rozdíl od koncertů světově uznávaných skupin spočívající v kombinaci největších hitů a poslední aktuální desky se Yes rozhodli na novém turné nazvaném Triple-Header 2014 European Tour pro speciální pamětnický program. „Yes odehrají v plném rozsahu tři z jejich nejvlivnějších rockových alb, a sice tituly The Yes Album (1971), Close To the Edge (1972) a Going for the One (1977),“ uvedl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Všechny skladby Yes odehrají v pořadí, v jakém se na studiových albech nacházejí.

Live verze písně Close To The Edge

Skupina Yes vznikla v roce 1968 a společně s Pink Floyd, Genesis, triem Emerson, Lake and Palmer či ranými King Crimson se stala jedním z hlavních průkopníků artrocku, jenž v sobě začal kombinovat rockový zvuk s prvky klasické hudby. Z původní sestavy zůstal pouze baskytarista Chris Squire, letitými členy jsou ale i kytarista Steve Howe, jenž se k Yes připojil dva roky po vzniku skupiny, a bubeník Alan White, jenž se členem formace stal v roce 1972. Současnou sestavu dále tvoří hráč na klávesy Geoff Downes a zpěvák Jon Davison.

Yes již obdobné turné s prezentací tří výše uvedených alb absolvovali po Severní a Jižní Americe. „Fanoušci to mají skutečně rádi. A stejně tak i my. Navíc zahrajeme kousky, které jsme jen zřídkakdy hráli živě,“ uvedl Squire.
Skupina vystoupila poprvé v Česku až po dlouhých 30 letech existence v roce 1998 v malé sportovní hale na pražském Výstavišti. V červnu 2004 odehrála koncert i v pražské Sazka aréně, který byl vůbec první hudební akcí v tehdy nově otevřené multifunkční hale v Praze-Vysočanech postavené zejména kvůli pořádání hokejového mistrovství světa v České republice v květnu téhož roku.