Z Ostravy je hlavní město

Provokativní klip vytvořila ostravská metalová skupina Malignant Tumour. Ostravané v něm devastují Prahu.

Po slavném klipu Rudy z Ostravy s Martinou Pártlovou je na internetu další dílo s ostravskou tematikou. A vyvolává smích stejně jako hněv, odpor a zhnusení. Ostravští metalisté ze skupiny Malignant Tumour nejsou v klipu Earthshaker žádní estéti. Pro mnohé jsou scény ve snímku nepřijatelné. Přestože je klip umístěn na internetu jen několik dní, vidělo ho už sedmdesát tisíc lidí.
Hlavním tématem je řevnivost mezi Ostravou a Prahou. Kapela bez zábran kus Prahy nevybíravě zdevastuje a udělá hlavním městem právě Ostravu. Téma nepřekvapuje pražskou socioložku Jiřinu Šiklovou. „Vztah k hlavnímu městu je vždy problematický. Města se často cítí v pozici odstrčených dětí. Dějiny Prahy jsou dějinami země. Ostrava má k Praze velice problematický vztah. Byla jen okrajovým průmyslovým městem, zatímco takové Brno bylo středem markrabství moravského,“ srovnává Šiklová.
Klip podmalovaný tvrdou metalovou hudbou má jednoduchý děj. Čtyři rockeři-obři. zamíří z Ostravy do Prahy, kde teprve začíná pravé peklo. Obrovští vetřelci bourají Petřínskou rozhlednu, vytrhávají hodiny z orloje a také kálí na stadion pražské Sparty.
Zástupce pražského klubu se ke klipu staví s úsměvem. „Pokud by se mělo hlavní město Česka určovat podle umístění ve fotbalové lize, Ostrava by jím rozhodně nebyla,“ říká tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.
S kořistí se vracejí do Ostravy, kde je vítají jejich fanoušci. Socha svatého Václava stojí na Prokešově náměstí, na věži Nové radnice jsou hodiny z orloje. Poslední záběr na ceduli s nápisem Ostrava The Capital City dává všem najevo, že teď se hlavním městem stala Ostrava.
„Když jsme to natáčeli, vůbec jsme netušili, že klip o Ostravě chystá i Ruda. Stejně si ale myslím, že naše styly se nedají srovnávat a na rozdíl od Rudy a jeho kolegů, my jsme skutečně z Ostravy,“ říká třiatřicetiletý šéf kapely Malignant Tumour Martin Bílek zvaný Bilos na téma podobnosti se známým duetem, který také proslavil internet. Obě díla přitom mají společné to, že se částečně odehrávají před ostravskou radnicí coby jasným symbolem města.
Hlavním hrdinou klipu je klasický metalista, který pracuje na Karolině. „Je to o takovém Jarynovi z maringotky, který tvrdě maká, poslouchá tvrdou muziku a má nějaké představy. Všechno je to samozřejmě recese, udělali jsme si legraci,“ vysvětluje Bílek obsah klipu.
Ne všichni jsou z takového legrace nadšeni. Na internetu se rozvíjí diskuze, zda klip náhodou není výsledkem komplexu Ostravanů vůči hlavnímu městu.

Různé názory

Jedním z těch, komu se klip nelíbí, je ostravský psycholog František Šmehlík. „Jsem velkým ostravským patriotem, myslím si, že takový klip spíše městu škodí. Je příliš agresivní a podporuje všechny ty nepravdivé mýty o Ostravě a Ostravácích,“ kritizuje několikaminutové dílo psycholog Šmehlík.
Jiní mají na věc opačný názor. „Je to prostě legrace. Kapela používá inteligentní humor, byť na to možná kluci nevypadají,“ hájí metalisty šéfredaktor rockového měsíčníku Spark Karel Balčirák. Podle něj je klip ještě dost mírný. „Možná v některých takzvaně seriózních médiích to může někoho pohoršit, ale v jiných klipech v tomto žánru se dějí i horší věci. Kapely třeba vyhazují do povětří celý New York a podobně,“ dodává Balčiřák.
Frontman kapely Malignant Tumour Bílek přiznává, že byť má skupina za sebou devatenáct let existence, ještě nikdy o ní nebyl takový zájem jako po natočení klipu. „Tak vyhraněné reakce jsme neočekávali. Udělali jsme si srandu, a jestli někdo bere klip smrtelně vážně, pak mi je toho člověka líto,“ konstatuje Bílek.

U staré pípy

Autory klipu jsou prý společně všichni členové. „Seděli jsme u piva ve Vítkovicích, v hospodě U staré pípy naproti pohřební službě,“ popisuje Bílek. A tam spontánně vznikl scénář. Šlo to prý snadno. „Chtěli jsme mít v klipu něco o Ostravě. A řevnivost mezi Prahou a Ostravou se táhne už spousty let. Tak proč toho nevyužít a neudělat z Ostravy konečně hlavní město?“ ptá se Bílek. Režie se chopil člověk, který si nepřeje zveřejnit své jméno a v médiích chce zásadně vystupovat pod přezdívkou Fero z Havířova. Vše vytvořil pomocí nejrůznějších filmových triků. „Férově jsme se pos…,“ popisuje Bílek reakce kapely, když jim hotový klip Fero poprvé přehrál. Výroba trvala přesně 186 hodin čistého času. Klip nese název Earthshaker podle nové desky kapely, která vychází tento týden. CD na Slovensku, vinyl v Německu. „Jsme staří metloši, na vinyly si potrpíme,“ vysvětluje dvě formy alba Bílek. Klip bude jako bonus i na novém CD.
Karel Balčiřák má pro ostravskou formaci jen slova chvály. „Malignant Tumour má veliký potenciál, nejde o žádné povaleče, tvrdě na sobě pracují, hrají metal v duchu Motörhead a zejména venku jsou hodně žádaní,“ konstatuje hudební kritik a šéfredaktor v jednom.
To potvrzuje i Bílek. „Jen málokterý víkend máme volný. Hrajeme často v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Holandsku, vystupovali jsme i v Kanadě,“ pokračuje Bílek, který se živí jako skladník v průmyslovém areálu v ostravských Kunčičkách.
Během několika týdnů tak vznikly dva klipy o Ostravě. Psycholog Šmehlík však při srovnání se slavnou Ostravou Rudy z Ostravy a Martiny Pártlové a dílem ostravským metalistů jednoznačně dává přednost Rudovi s Martinou. „Ten jejich klip mnohem více odpovídá ostravské mentalitě. Je v něm tvrdost ale zároveň v něm nechybí vlastnost udělat si sám ze sebe legraci,“ chválí duet Ostrava!!! psycholog.

O dalších hlasech

I další ohlasy vypovídají, kdo má jaký vztah k poněkud fekálnějšímu druhu humoru, který kapela v klipu předvádí. Devětatřicetiletý fanoušek Baníku Jiří Kord říká, že ho dílko velmi potěšilo. „Pustil jsem si ten klip asi pětkrát po sobě. Výborně zostuzená Letná, a ostatní vtipy taky skvělé,“ pochvaluje si Kord.
V klipu si dělník Jaryn utírá zadek novinami, ve kterých je fotka kapitána Sparty Tomáše Řepky. Hráče, kterého nejen ostravští fanoušci nemají příliš rádi.
„Tomáš nemá zapotřebí se k tomu klipu vyjadřovat, je to hluboko pod jeho úroveň,“ podotýká mluvčí Sparty Praha Ondřej Kasík.
Vedení Baníku zatím o klipu nic neví. „Jsme všichni už několik dní na soustředění v Rakousku, takže takové věci jsou teď pro nás tak trochu mimo,“ uvádí mluvčí Igor Bruzl.