Z rýžového pole na Slezskou univerzitu

Do Karviné utekl před občanskou válkou. Bude to deset let, co neviděl svou rodinu. Na Srí Lanku by se Ravi Kandasamy chtěl vrátit. Jako průvodce.

Když mu skončí přednáška na Slezské univerzitě, musí na zimním kabátu zapnout i ten nejvrchnější knoflík. Venku je zima a z nebe se snáší sníh. Ve své rodné zemi by něco podobného nikdy nezažil. „Poprvé jsem sněhové vločky uviděl až v České republice,“ potvrzuje rodák ze Srí Lanky Ravi Kandasamy.
Bylo mu pouhých čtrnáct let, když společně s nejlepším kamarádem odjeli z rodné země. Doma na Srí Lance nechal rodinu, známé i rýžové pole, kde po škole pomáhal s prací otci.
„V zemi tehdy zuřila občanská válka. Rodiče mě poslali do Evropy, ale já tomu vůbec nepřikládal váhu. Bral jsem to spíše jako výlet. Od té doby jsem rodiče ani svou sestru neviděl. Jen díky internetu jsem je mohl pozdravit. Bude to už deset let, co jsem je nemohl obejmout,“ říká posmutněle jinak usměvavý mladík. Rodiče se jej nezbavovali. Chtěli mu jen zajistit lepší budoucnost. „A za to jsem jim vděčný,“ podotkl čtyřiadvacetiletý student.

Oblíbil si Karvinou

Po půlročním bloudění a cestování se Ravi usídlil v Karviné. A město na severovýchodě České republiky si oblíbil. „Jsem tady už devět a půl roku, takže už má Karviná místo v mém srdci. Poznal jsem tu mnoho výborných lidí. I díky nim jsem si rychle zvykl,“ podotýká rodák ze Srí Lanky. Poznal ale i horší stránku místních lidí. „Stalo se mi několikrát, že na mě někteří kolemjdoucí pokřikovali a nadávali mi, ale nic si z toho nedělám,“ tvrdí Kandasamy. Zatím využívá azylu karvinského dětského domova, kde může zůstat až do svých šestadvaceti let. Pak bude muset začít žít samostatně. „Ravi se chováním od svých kamarádů v domově odlišuje. Je velice pokorný, váží si věcí a dobře zná cenu peněz. Každý rok pracuje na různých brigádách. Proto věřím, že až odsud odejde, dokáže se o sebe postarat,“ říká zástupkyně ředitele Dětského domova Srdce Renata Sztrnadlová.
Za téměř deset let si mladík z exotické země Karvinou stihl do detailu prohlédnout. „Nejvíc se mi líbí zámeček, lázně a náměstí, to jsou opravdu hezké části města,“ chválí Kandasamy. Největší problém měl s prolomením jazykové bariéry. Doteď ještě některým slovům nerozumí. „Čeština je hrozně těžký jazyk. Nejvíc jsem bojoval s písmeny r a c. Ale už se docela domluvím,“ povídá Kandasamy, který se před dvěma roky vrhnul na studium na Slezské univerzitě. A přesně ví, co chce dělat, až ji dokončí. „Chci se věnovat cestovnímu ruchu. Konkrétně bych rád dělal průvodce českých turistů na Srí Lance,“ vysvětlil Kandasamy. Své touze přizpůsobil i bakalářskou práci, kterou bude odevzdávat příští rok, a v níž se věnuje prodeji exotických zájezdů na českém trhu. V místní cestovní kanceláři si už dokonce zajistil praxi. „Znám obě kultury, jazyky, takže by pro mě taková práce byla ideální. Snad se mi můj sen jednou splní,“ doufá Srílančan.
Věří, že návštěva exotické země je pro Čechy lákadlem. „Vím, že ne každý si může dovolit jet na Srí Lanku. Není to tak dostupné jako dovolená u moře v Chorvatsku nebo Řecku. Přesto věřím, že určitá část českých turistů bude mít v příštích letech o návštěvu mé rodné země zájem. A já bych byl rád u toho, abych jim mohl předávat své zkušenosti s životem v této zemi,“ míní Kandasamy.

Vánoce se mu líbí

Zda by se chtěl jednou vrátit na Srí Lanku natrvalo, to student pocházející z exotické země neví. Přišel by o Vánoce, a to by nerad. „Je to krásný svátek. Vůbec jsem ho neznal. Na Srí Lance jsou dominantní náboženství buddhismus a hinduismus, takže tam se Vánoce neslaví,“ vysvětlil Kandasamy. Letos se chystá strávit svátky na Jablunkovsku. „Je tam rodina, se kterou jsem se v Česku spřátelil. Pozvali mě, abych byl na svátky s nimi. Těším se na vánoční stromek,“ vypráví Kandasamy. Srílančané nezdobí stromeček, raději vítají slunce. „Je to nejvýznamnější svátek. Slaví se ale jinak než tady Vánoce. Lidé na Srí Lance nemají tolik peněz jako Evropané. Takže slaví tím, že se sejde celá rodina a uvaří si sváteční jídlo,“ objasnil. Nejen ve slavení svátků se lidé v Česku a na Srí Lance liší. „Když jsem sem přijel, připadal jsem si jako na jiné planetě. Oba národy se hodně liší. Češi jsou takoví uspěchaní,“ dodal Kandasamy, který možná příští rok získá české občanství.