Za falešné léky na hubnutí či erekci platili lidé statisíce

Její inzerát na prodej léků na hubnutí na internetu zabíral. Podle policistů si dealerka falešných medikamentů přišla na statisíce korun.

Kriminalisté v těchto dnech podrobně zkoumají její počítač. Mladá překupnice s přezdívkou Natali si svůj okruh zákaznic našla na internetu velice rychle.

Po léku na hubnutí Meridia, který byl v březnu stažený z prodeje ve všech evropských lékárnách kvůli závažným účinkům na srdce, začala být poptávka. Stačilo nabídnout nedostatkové zboží na některé z internetových diskuzí o hubnutí na portálech ženských a zdravotnických magazínů.

Policisté překupnici dokázali, že lék prodala šestašedesáti zákazníkům. Obviněný z nelegálního prodeje léků je i mladý muž ze stejného města poblíž Prahy.

„Kriminalisté mu dokázali 425 případů prodeje. Muž i žena kolem pětadvaceti let byli obvinění z neoprávněného podnikání a porušení práv k ochranné známce. Oběma hrozí až dva roky vězení,“ říká policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Podle zdroje blízkého vyšetřování žijí oba mladí lidé v jedné domácnosti. A je pravděpodobné, že prodali více léků, než se kriminalistům podařilo prokázat.

„Kromě Meridie nabízeli i další přípravky na hubnutí a také lék na zvýšení potence Viagru,“ říká zdroj, který si nepřeje zveřejnit jméno.

Lék, který dokáže zastavit srdce

Čtyři tablety Viagry přišly zákazníka na 880 korun. Sto léků na hubnutí, což odpovídá balení na tři měsíce, stálo 1800 korun. „Zisk z prodeje se dá vyčíslit na statisíce, policisté jej dále vyšetřují,“ říká Zatloukalová.

Tak rozsáhlou kauzu prodeje nelegálních léků se kriminalistům dosud nepodařilo rozkrýt. „Je to naprosto ojedinělý případ. Dealeři nelegálních léků jsou velmi vynalézaví a flexibilní,“ vysvětluje policejní komisař hospodářské kriminálky Praha-východ.

Důkazy chybějí i na druhé straně. „Lidé se stydí za to, že si koupili lék na potenci, a tak se ani nepřihlásí,“ podotýká komisař.

Jednu z prodaných tablet Viagry se kriminalistům podařilo zachytit. Chemický rozbor dokázal, že v jedné pilulce bylo téměř o půl dávky více účinné látky, než je maximální povolená hranice.

„Tak obrovská dávka této látky může vyvolat závažné srdeční poruchy, infarkt myokardu, vysoký krevní tlak nebo krvácení do mozku,“ říká Veronika Petláková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Reportáž psaná z pražské ulice

Jeden z padělků zakoupila při reportáži o černém trhu s léky i redaktorka týdeníku Sedmička. Na jedné z internetových diskuzí o hubnutí našla inzerát, kde dealerka nabízí lék na hubnutí Meridia, a domluvila se na osobním předání medikamentu v centru města.

Schůzka na předem domluveném místě v prodejně rychlého občerstvení trvala asi deset minut, mladá „obchodnice“ při ní vylíčila lék jako zdraví neškodný, který se užívá jedenkrát denně. „Kamarádka měla zpočátku sucho v ústech, zácpu, nic strašného,“ vysvětlila redaktorce mladá žena, kterou teď policie obvinila.

Podle šéfa České lékárnické komory Stanislava Havlíčka vypadal zakoupený lék podezřele už na první pohled. Příbalový leták byl tištěný na silnějším papíře, než je obvyklé, navíc byl jen v angličtině. „Kapsle jsou větší a mají jinou barvu,“ prohlásil po srovnání s originálním balením.

Lék Meridia je v Česku zakázaný hned dvakrát. Za prvé na internetu se nesmí prodávat žádný lék, který je na lékařský předpis. Za druhé, Meridii stáhla z trhu celá Evropská unie.

„Testy ukázaly, že účinná látka sibutramin může zhoršit stav pacientů, kteří mají problémy se srdcem,“ říká šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Americká farmaceutická firma Abbott, která lék vyráběla, uváděla i další varování. „Nežádoucí účinky léku mohou být spojené se zrychleným tepem, pocitem bušení srdce, úzkostí či závratěmi,“ píše na svých webových stránkách.

Meridia je padělek, zjistili odborníci

A právě množství účinné látky v léku nebezpečně kolísalo. Stejně jako u Viagry, kterou zachytili kriminalisté. Prozradily to už první rychlé testy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde Sedmička nechala lék testovat.

„Účinná látka sibutramin sice v Meridii je, ale její obsah tobolku od tobolky kolísá. Obdivuji dámy, které něco takového polknou,“ říká profesor Bohumil Kratochvíl, jeden z expertů, který lék zkoumal.

Následné testy v akreditované laboratoři Státního ústavu pro kontrolu léčiv dokládají další podrobnosti. „Chybějí pomocné látky, místo laktózy, která je uvedená v příbalovém letáku, je tam celulóza. Navíc tam je zase kofein, který tam původně být nemá. Je jasné, že jde o padělek,“ cituje z laboratorní zprávy Petláková.

Podle ředitele ústavu Martina Beneše je to první případ padělané Meridie v Česku. Státní ústav pro kontrolu léčiv upozornil policii a celý případ se dal rychle do pohybu.

Léky mohou pocházet z Ruska, ale třeba i Indie

O tom, kde dealerka léky nakupovala, lze jen spekulovat. Pokud to sama neprozradí. Nevědí to ani experti, kteří padělaný lék zkoumali.

„Může jít o výrobce z Indie, Číny nebo Ruska. Na internetu je možné vcelku snadno a poměrně levně získat účinnou látku. Problém je, že není čistá, a už vůbec není určená pro lidský organismus,“ varuje Zdeněk Bělohlav z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Cizokrajní výrobci jsou podle expertů schopní dodat účinnou látku i hotový lék na míru. Ten může být natolik nekvalitní, že může způsobit těžkou alergickou reakci nebo i smrt.

O tom, v jakých otřesných podmínkách se nelegální léky vyrábějí, informuje internetová stránka www.nebezpecneleky.cz. Podle Veroniky Petlákové lidé nejčastěji navštěvují stránku o zachycených padělcích a manuál nakupování na internetu.

„Od března, kdy jsme kampaň spustili, se také zvýšil počet hlášení podezření na nelegální nabídku. Dosud jsme měli jedno hlášení měsíčně. Za poslední tři měsíce jsme jich přijali již jedenáct. Prověřujeme je,“ říká Petláková.

Činí se ale i překupníci, kteří využívají poptávky po lécích, jež může předepsat pouze lékař.
„Nabízím Sibutramin 20 miligramů, 100 kusů za 2300 korun.

Nejsilnější a nejúčinnější přípravek na hubnutí, silnější obdoba Meridie. Akorát účinnější a působí déle,“ inzeruje na portálu doktoronline.cz jeden z překupníků čerstvou červnovou nabídku