Za hokejisty letěl za oceán

Liberecký fanoušek Matěj Klucho si splnil sen. Na vlastní oči viděl zápas oblíbených hokejistů.

Zámořskou NHL zná v Česku prakticky každý. Málokdo by však jel za oceán, aby ji viděl na vlastní oči. Matěj Klucho to udělal a v Denveru navštívil tři zápasy svého nejoblíbenějšího klubu Colorada Avalanche.

Cesta s fanklubem

„Od mala se mi líbil hokej, který Colorado předvádělo, zejména útočná esa jako Joe Sakic, Milan Hejduk nebo Peter Forsberg. A díky nim klubu z Denveru fandím dodnes,“ vysvětluje Matěj, proč se vydal na tak dlouhou cestu. Tu se mu podařilo uskutečnit díky fanklubu Colorada s názvem Eurolanche. Ten funguje od roku 2007 a má více než čtyři desítky členů. „Coloradu fandím od dětství, a tak jsem se chtěl podělit o množství zážitků s dalšími fanoušky. Vytvořil jsem první webové stránky a založil fanklub,“ popisuje vznik Eurolanche jeho zakladatel David Puchovský. Fanklub má za sebou už mnoho akcí a dvě cesty do Denveru, kde Colorado sídlí. Té druhé se zúčastnil i Matěj Klucho. „U fanouška, jako jsem já, je výlet do Ameriky splněným snem. Fanoušci světových zpěváků čekají, až jejich modly dorazí do Prahy, aby mohli celou show navštívit. NHL už do České republiky sice zavítala, ale vidět na vlastní oči svůj oblíbený klub je stále větší zážitek,“ míní Klucho.

Životní zážitek

Přípravy na cestu trvaly několik měsíců. Důležité je najít datum, kdy klub hraje několik zápasů doma. „Když znáte datum, musíte zařídit letenky, zamluvit ubytování. Největší problém jsou ale vstupenky na zápasy. Ty nám obstaral brankář Colorada Peter Budaj, velká starost tak odpadla,“ říká Matěj.
Do Denveru se vydali čtyři fanoušci, dva z Česka a dva z Rakouska. Díky Peteru Budajovi, jenž se stal kmotrem projektu Eurolanche, navštívili místa, která jsou pro obyčejného člověka zapovězena. „Peter Budaj nám kromě lístků na utkání zajistil dokonce i VIP vstupy do prostor, kam se normální smrtelník většinou nedostane. Na naší výpravě jsme tedy potkali téměř všechny hokejisty Colorada, trenéry, novináře, ale i hráče hostujících týmů,“ vzpomíná Matěj.

Čeští fanoušci si také všímali rozdílů mezi naší extraligou a zámořskou NHL. „Rozhodně je to větší show. Američtí fanoušci každý gól nebo parádní zákrok ocení stejným potleskem jako bitku nebo tvrdý hit. Hra je ale rychlejší a tvrdší než naše liga,“ říká Matěj. „Vidět hrát Colorado pro mě bylo nezapomenutelným zážitkem,“ dodává Klucho.