Za luxusním hovězím do Cantinetty

Cantinetta

Cantinetta Zdroj: Cantinetta

Jako houby po dešti rostou v posledních dvou letech v Praze luxusní restaurace zacílené na gurmány. Prvotřídní suroviny, špičkový servis a perfektní lokace jsou zrovna v kurzu, a tak není divu, že se cílem ambiciózních restauratérů stává také Pařížská ulice, která má status nejluxusnější ulice české metropole. Ale také má co nabídnout, neboť nádherný secesní interiér či magický výhled na staronovou synagogu v nové restauraci Cantinetta je naprosto unikátní.

Špičkové biohovězí

Cantinetta Fiorentina je čistě toskánská restaurace v Praze, která se zaměřila na špičkovou kvalitu jednoho z nejslavnějších italských regionů, která nechce zkoušet žádné kulinářské výstřelky, ale sází na chuťovou tradici a maximální kvalitu. Jejím hlavním trumfem je ovšem prvotřídní maso s velmi dlouhým příběhem.

Jde o špičkové biohovězí ze slavného hovězího dobytka chianina, které se chová ve vesnici Montaione a po dlouhá staletí bylo určeno jen pro nejbohatší rodiny z regionu. A taková je také filozofie nové restaurace. Cantinetta se prostě snaží přinést do Prahy špičkovou italskou kuchyni a nutno dodat, že se jí to daří. A to nikoli zprostředkovně, neboť šéfkuchař Antonello Poli se do Prahy přestěhoval s celou rodinou.

Jak si vybrat z předkrmů?

Tři hlavní pilíře nové restaurace jsou následující: dokonalé předkrmy, famózní hovězí a perfektní nabídka několika desítek špičkových toskánských vín za celkem příjemné ceny. Pokud milujete chianti, rozhodně neprohloupíte. Ale pojďme rychle na začátek samotného hodování.

Předkrmy nesmíte v žádném případě vynechat, na jídelním lístku totiž najdete skvosty, na které budete hodně dlouho vzpomínat. Ochutnal jsem jich pět a všechny mě okouzlily. Ale dobře, na první místo bych zařadil lahodné a voňavé sicilské krevety (s pevným a křehkým masem) podávané s toskánskou sladkou cibulí. Ale i když to byl můj favorit, ostatní předkrmy nikterak nezaostaly a třeba carpaccio z čerstvé chianina bresaoly s kousky sýru pecorino či úchvatný chobotnicový salát mě upoutaly tak, že už se těším, až je znovu ochutnám.

A co teprve dokonalý čerstvý sýr burrata z Puglie, který se rozpadal na jazyku jako ta nejjemnější smetana. A když k tomu připočtu křehký italský chléb podávaný s prémiovým olivovým olejem: vždyť jenom tohle by člověku stačilo ke štěstí. A přitom jde pouze o začátek, neboť následující chody tu září ještě mnohem jasněji.

CantinettaCantinetta|Cantinetta

Toskánská kreativita

Pokud do Cantinetty zamíříte, nesmíte vynechat luxusní hovězí patřící ke světové extratřídě. Má plnou, výraznou chuť, ale přesto je jemné a křehké, až se rozplývá na jazyku. Můžete zkusit klasický steak, ale to je možná škoda, protože přijdete o toskánskou kreativitu.

A ta je opravdu mimořádná, proto doporučuji vyzkoušet třeba pečený steak ze svíčkové chianina, který je zabalený v košilce ze špeku lardo a ozdobený lanýžovou krustou. Jídlo servírované s restovanými brambory a ozdobené sušenými rajčátky z Neapole nejen noblesně, vypadá ale také skvěle chutná.

Pokud vás k lahodnému masu nezlákám, pak určitě vyzkoušejte domácí pastu, kterou milují hlavně ženy. Pokrm pochází z dílny šéfkuchařovy maminky Beatricie a je značně rafinovaný. Domácí ravioli plněné směsí mascarpone, pecorina a šafránu, která je ovšem „okořeněna“ nádechem citronu a pomeranče, to celé podávané s omáčkou z čerstvých rajčat, takže na vás čeká velmi nezvyklá, možná až trochu divoká paleta chutí, která ovšem uspokojí nejnáročnější mlsné jazýčky.

Pokud po bohatýrské porci předkrmů a hlavním jídle ještě najdete místo na dezert, zkuste domácí tiramisu, které je tajnou zbraní šéfkuchaře, neboť se při jeho přípravě inspiroval 36 domácími recepty a výsledek je více než zdařilý.
Závěrečný ortel? Ambiciózní projekt má nakročeno do první desítky pražských luxusních restaurací. Pokud už do ní nepatří.

Z nabídky:

Carpaccio z čerstvé chianina bresaoly 290 korun, čerstvý domácí sýr burrata 485 korun, tradiční salát z chobotnice s vařenými brambory 325 korun, sicilské krevety mazzancolla s toskánskou sladkou cibulí 345 korun, domácí ravioli plněné mascarpone, cedrou citronu a pomeranče, šafránem a sýrem pecorino 479 korun, pečený steak ze svíčkové chianina, zabalený v košilce ze špeku lardo a lanýžové krustě 895 korun

Kontakt: Cantinetta Fiorentina, Pařížská 17, Praha 1, cantinetta.cz

Autor je publicista