Za prvních 24 hodin překročily předobjednávky na Model 3 hodnotu 190 miliard korun

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Společnost Tesla Motors představila nový model elektromobilu Model 3, který je už čtvrtým modelem v řadě a poslední fází ve velkolepém plánu Elona Muska.

Nejdříve se totiž strategie soustředila na vývoj drahého elektromobilu vyráběného v malých počtech – sportovní Roadster. Pak přišla další fáze se střední cenou a počty (Model S, Model X) a nový Model 3 je elektromobil, který bude mít nejnižší cenu ze všech a bude připraven na výrobu ve velkých počtech.

Základní cena Modelu 3 je 35 000 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem jednoho milionu korun. I když má tato verze většinu technologií v základu, bude možné zvolit různé stupně dodatečné výbavy. Reálný dojezd je 346 kilometrů, zrychlení z 0 na 100 pod šest sekund a první finální kusy by měly z továrny vyjet v roce 2017.

Kromě technologií je ale zajímavá také byznysová část, která nejspíše překvapila i samotného Elona Muska. Jak informoval na twitteru, za prvních 24 hodin získala společnost Tesla Motors předobjednávky na 180 000 kusů Modelu 3 s průměrnou cenou 42 000 dolarů.

V celkovém přepočtu se jedná o předobjednávky za přibližně 7,5 miliardy dolarů, což je asi 190 miliard korun. Předobjednávky byly vázáné kaucí jednoho tisíce dolarů. Pochopitelně lze očekávat, že někteří předobjednávku zruší, ale stále jde o hodnoty pouze za prvních 24 hodin, což jen naznačuje, že se asi dočkáme ještě mnohem větších rekordů.

Ironií také je, že takové množství předobjednávek za prvních 24 hodin je téměř dvakrát větší, než celkový počet prodaných Modelů S. Pro Teslu je to výzva hlavně z pohledu schopnosti pokrýt tak velkou poptávku, což se snaží řešit i stavbou vlastní továrny na baterie – Gigafactory. Pro vyrobení dostatečného počtu baterií bude takových továren nutné postavit více a jejich úkolem je efektivnější výroba a celý proces zpracování materiálů, který nakonec povede ke stále nižší ceně za kapacitu.