Za skvělou kuchyní do Tbilisi dojedete metrem

Špíz

Špíz Zdroj: Georgian Restaurant Tbilisi

Gruzínská kuchyně není ve světě příliš známá, což je škoda, protože v bohaté krajině pod Kavkazem připravují množství tradičních jídel, která mohou obohatit zážitky každého milovníka kvalitní gastronomie. A dobrou zprávou je, že za jejím poznáním už nemusíte létat do Tbilisi, ale stačí sednout na metro či na tramvaj a zamířit do stejnojmenné restaurace v centru Prahy.

Na začátek je třeba připomenout, že Gruzie není jen jakási vzdálená „divoká“ kavkazská republika, ale země s dlouhou historií a bohatou kulturní tradicí. Ostatně právě tady se před deseti tisíci lety zrodilo umění pěstování révy a výroby vína a Gruzie je tak považována za skutečnou kolébku evropského a světového vinařství. A také její unikátní gastronomie platí za jednu z nejzajímavějších na světě, navíc díky pohostinnosti a vřelosti místních obyvatel je návštěva kavkazské republiky nezapomenutelným zážitkem.

Gruzínský pokrm Phali asortiGruzínský pokrm Phali asorti | Georgian Restaurant TbilisiGruzínský pokrm Phali asorti

Milované vlašské ořechy

Pokud se do Gruzie nevydáte osobně, můžete prozkoumat alespoň její gastronomii, kterou nabízí restaurace Tbilisi stojící jen pár metrů od Malostranského náměstí. Vaří tu gruzínští kuchaři a na jídelním lístku najdete speciality, jejichž historie spadá mnohdy až do hlubin 12. století. Jedním z pilířů gruzínských jídel jsou „pomazánky“ nazývané pchali a připravované z nahrubo namletých syrových či grilovaných vlašských ořechů, které se smíchají jednou s červenou řepou, se špenátem nebo se sýrem a kořením.

Tento předkrm je naprosto unikátní a nikdo by ho neměl opomenout. Výtečný je také slaný gruzínský sýr suluguni či famózní horké placky chačapuri, které jsou alfou a omegou gruzínského stolování. Připravují se ve zvláštní peci a můžete je ochutnat samotné nebo plněné směsí nejrůznějších surovin od sýra a zeleniny až po maso a koření (a pozor, právě jeden z receptů na chačapuri je starý neuvěřitelných 800 let).

Gruzínská restaurace TbilisiGruzínská restaurace Tbilisi | Georgian Restaurant TbilisiProstředí restaurace má poněkud neosobní historizující charakter, který umenšuje dojem z výtečného jídla

Svatební sumec v marinádě

Mezi hlavními jídly najdete tradiční pokrmy z Východu, jako jsou špízy, šašliky či kebaby připravené na dřevěném uhlí. Maso je samozřejmě výtečné, ale pokud jste v restauraci Tbilisi poprvé, měli byste vyzkoušet spíše nezvyklá a netradiční jídla – třeba „svatební“ specialitu v podobě kousků sumce připravených v marinádě z vinného octa, česneku, koriandru a gruzínského koření. Anebo výborné kousky kuřecích prsíček v ořechové omáčce, což je jídlo, na kterém si v Gruzii pochutnávali již od středověku.

Pokud ovšem dáte přece jen přednost grilovanému masu, určitě nesmíte zapomenout na špičkové gruzínské „omáčky“, například švestková omáčka tkemali s česnekem a koriandrem je mírně nakyslá a pikantní a její chuť připomíná čatní (můžete ji vyzkoušet k masu, ale také k sýrům), zatímco omáčka naršarab připravená z granátových jablek má zase sladkou chuť.

MegruliMegruli | Georgian Restaurant TbilisiSpecialita Megruli

Slavné víno od Stalina

A ještě vám doporučíme několik nápojů. Určitě vyzkoušejte minerální vodu Borjomi, která je příjemně slaná a hodí se k většině jídel. Z široké nabídky gruzínských vín, které se připravují z autonomních, v Evropě neznámých odrůd, ochutnejte například bílé víno Tsinandali, v jehož elegantní vůni najdete tóny tropického ovoce, zatímco chuť je podpořená zráním v dubovém sudu a překvapí vás příjemnou dochutí. V nabídce je ovšem také tmavě červené, sametově sladké víno Kindzmarauli, jež miloval ruský diktátor Stalin (vždyť byl původem Gruzínec a jeho pravé jméno zní Džugašvili).

Gruzínská specialita SaciviGruzínská specialita Sacivi | Georgian Restaurant TbilisiKuře Sacivi

A určitě zkuste také světoznámý gruzínský „koňak“ starobylé značky Sarajishvili, založené již v roce 1884. Hlavně X. O. je úchvatné, v jeho plné chuti dominují nádherné tóny vanilky a čokolády. Pokud si dáte toto lahodné brandy jako digestiv, můžete pak ještě sledovat na velkoplošné televizi uhrančivé záběry z Gruzie, které mile završí příjemný kulinární zážitek.

Gruzínská restaurace TbilisiGruzínská restaurace Tbilisi | Georgian Restaurant Tbilisi

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * * *
prostředí * * * 1/2
sociální zařízení * * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek * * * *
nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1
hvězdička

Z menu

Kousky kuřecích prsíček v ořechové omáčce 190 korun, sumec v marinádě 250 korun, dušený lilek s cibulí a rajčaty 160 korun, telecí plátky s rajčaty, cibulí a paprikou 260 korun, mleté hovězí maso s cibulí a česnekem 25 korun (1 kus)