Za vším hledej Marylin

John a Jackie Kennedyovi

John a Jackie Kennedyovi

Jak se tak zdá, Mona Lisa 20. století, jak se někdy Marilyn Monroe označuje, měla zálusk na ještě větší pozici, než je doposud známo. To, že měla románek s tehdejším prezidentem Johnem F. Kennedym, je známo, údajně ale věřila, že se za Kennedyho provdá, a stane se tak první dámou.

Dokonce telefonovala do Bílého domu, aby to sdělila jeho manželce. Tuto a další události ze života slavného prezidentského páru se snaží zmapovat ve své knize These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie (Těch pár vzácných dní: Poslední rok Jacka s Jackie) americký novinář Christopher Anderson.

A co paní Kennedyová blonďaté divě odpověděla? Inu, že bude jedině ráda, když herečka převezme její roli. „A přestěhujete se do Bílého domu a převezmete všechny povinnosti první dámy a já se odstěhuju a vy budete mít všechny ty problémy,“ prohlásila prý Kennedyová. Tento incident byl jen jednou z mnoha složitostí v manželství amerického prvního páru nedlouho předtím, než byl Kennedy zavražděn. Kniha mimo jiné líčí, jak Jackie prosila, aby mohla zůstat po boku svého muže i v době hrozícího jaderného útoku, jak pár přestál smrt novorozeného syna Patricka, i to, jak Jackie vydržela mnoho mimomanželských aférek svého muže. A snaží se zodpovědět otázku, zda se pár - Jackie bylo v době Kennedyho smrti 33 a jemu 46 let - doopravdy miloval.

Podle Andersenova výzkumu si Jackie byla velmi dobře vědomá mnoha nevěr svého muže, ale vadila jí jenom Marilyn - ne kvůli samotnému románku, ale proto, že se první dáma bála skandálu, který by ji mohl před veřejností zesměšnit.