Za výstup na Gasherbrum I věnce od kuchařů

Horolezci, kteří letos zdolali obě dvě osmitisícovky Gasherbrum I i Gasherbrum II dostali v základním táboře od kuchařů zvláštní věnce.

Ze speciálního ocenění od kuchařů v podobě věnců se mohli radovat pouze tři horolezci.
„Jeden Novozélanďan, Radek Jaroš a já jsme byli jediní, kteří letos vylezli na obě dvě zdejší osmitisícovky. Končí sezona a navíc je hodně hnusné počasí,“ konstatuje Libor Uher.
Třetí člen české expedice Petr Mašek se rozhodl, že se svými kolegy ve výstupu na Gasherbrum I pokračovat nebude.
„Miskovi nebylo moc dobře a vzhledem k rychle postupujícímu počasí usoudil, že to asi nezvládne. Tato rozhodnutí jsou individuální a každý si musí sáhnout do svého já a zvážit, zda to zvládne,“ vysvětluje devětatřicetiletý rodák z Frýdku-Místku.
Horolezci měli z výškového tábora C3 vyrazit v jednu hodinu ráno. Všechno ale bylo nakonec jinak.
„Najednou přišel Don a řekl, že startujeme hned. Že jde špatné počasí. Všichni prchají kvůli tomu z ramene K2. Koukli jsme na sebe s Radkem a rychle dovařili nějakou vodu a sbalili se. Vzali peří a vyrazili jsme,“ vrací se Uher k výstupu na Gasherbrum I.
Ve čtyři hodiny ráno začalo svítat.
„Chytli jsme na vrcholu oblačnost, která se vyčistila, až už jsme byli na sestupu, ale i tak, vrcholovou fotku máme. Jsme rádi, že jsme to přežili. Nic těžšího jsem neabsolvoval. Bylo to náročné,“ přibližuje předseda Horolezeckého oddílu Frýdek-Místek.